Molen (standerdmolen), Middelburg

Middelburg, Zeeland

Middelburg
buiten de Segeerstraatpoort
Middelburg, Zeeland
Walcheren

geschiedenis
In 1443 wordt voor het eerst een molenwerf genoemd buiten de Segeerstraatpoort. In 1446 was Jan Hendriksz. van Wissenkerke de eigenaar van de molen. In 1542 ontvangt de stad vergoeding van Klaas Hendriksz. van Wissenkerke voor reparaties aan de korenmolen voor wat betreft zijn helft. De andere helft van de molen was toen dus van de Stad Middelburg. In 1554 kocht de Stad het ambacht in de Hayman van Anthonis Françoisz. van Wissenkerke en daar hoorde een helft van de korenmolen bij. De stad was derhalve vanaf dan volledig eigenaar. In 1558 werd de molen afgebroken, de molenwerf geslecht en de grond binnen de stad gevoerd.

bron: “Molens in Middelburg” door E. van Wijk, 1985

Jacob van Deventer tekende op zijn kaart van Middelburg 1 molen buiten de Segeerspoort. Hij had zijn opdracht om de steden van de Nederlanden in kaart te brengen gekregen van Philips II van Spanje in 1558. Andere molens buiten de Segeerspoort rond die tijd zijn door Van Wijk niet genoemd. Het zou dus net kunnen dat de molen die Van Deventer tekent, deze molen is. Ter bepaling van de coördinaten van deze stadsmolen is dan ook de positie van de molen van Van Deventer gekozen. De bestaande Segeersweg is op de kaart al weergegeven. De molen op de kaart van Van Deventer stond ongeveer ter plaatse van de huidige Robijnplaats.