Molen Groote molen, Middelburg

Middelburg, Zeeland
v

korte karakteristiek

naam
Groote molen
modeltype
Standerdmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
17478
oude dbnr.
V17478
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Middelburg
plaatsaanduiding
Koestraat hoek Kalverstraat
gemeente
Middelburg, Zeeland
streek
Walcheren
geo positie
X: 31625, Y: 391185
N: 51.49616, O: 3.61043

constructie

modeltype
Standerdmolen
krachtbron
wind
functie
plaats bediening
plaats kruiwerk
middenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
geschiedenis
In 1489 wordt deze molen voor het eerst zijdelings genoemd. In 1515 wordt in het kader van een transactie gemeld dat de 'groote' molen op de Beestenmarkt stond. De Beestenmarkt lag op de hoek van de Koestraat en de Lange Geere, nu te positioneren op de hoek van de Koestraat en de Kalverstraat. Een verdere verkoop van de molen is bekend uit 1539.

In 1569 komt in de stadsrekening pacht voor voor deze molen, wat betekent dat de molen in iedere geval op dat moment eigendom was van de Stad Middelburg. De molenwerf komt nog voor in de stadsrekening van 1593, waar betaald wordt voor het schoonmaken van steen afkomstig van 'het muelwerf in de geere'. Betekent dit dat de molen nog bestond of waren het sloopkosten? Als in 1598 voor de eerste keer een C.C. (tweehonderdste) penning moet worden betaald voor alle molens, ook die binnen de stadsmuur, komt deze molen niet op de lijst voor, dus was toen zeker verdwenen.

bron: E. van Wijk, “Molens in Middelburg”, 1985
-----


Jacob van Deventer tekent de molen ter plaatse van de Beestenmarkt op zijn kaart uit ca. 1560.

Op de kaart van Janssonius uit 1657 zijn de standerd en de kruipalen nog zichtbaar op de Beestenmarkt. Mogelijk is deze kaart gebaseerd op een combinatie van oudere kaarten, zoals de kaart van Lodovico Guicciardini uit 1625 en die van Johan Blaeu uit 1649, dus dit is niet noodzakelijkerwijs de situatie uit 1657.
-----

Dit was één van de vier stadswindmolens van Middelburg. Rond de tijd dat deze molen verdween, is een andere stadswindmolen verschenen, namelijk de molen bij de Noordpoort, dbnr. 16592. Die molen heeft dan waarschijnlijk deze molen vervangen, maar of het dezelfde molen is die is verplaatst of dat er een nieuwe molen is gebouwd of een andere molen is aangekocht is niet bekend.