Molen Schorsmolen van Hendrick de Meijer (2e positie), Middelburg

Middelburg, Zeeland

Middelburg
bolwerk ten westen van de Vlissinger Poort
Middelburg, Zeeland
Walcheren

geschiedenis
In 1596 is deze molen verplaatst van buiten de Noordpoort naar deze positie. Van 1597 tot 1601 is de molen eigendom van Claes de Buck. Jacques van Driel (c.s.) krijgt in dat jaar vergunning hier een schorsmolen te zetten en wordt in 1603 voor het eerst als eigenaar genoemd. In 1602 wordt de molen ook genoemd. Door deze gang van zaken is niet duidelijk of het dezelfde molen betreft of dat de molen van De Buck is omgewaaid of verbrand en vervangen. Vanaf 1616 is de eigenaar Abraham Nachtegael c.s. en vanaf 1639 tot 1641 Johannes Eelboo. Hierna wordt de molen niet meer genoemd.

In 1666 werd op deze positie weer een runmolen gebouwd (dbnr. 17468).

Bron: E. van Wijk, 'Molens in Middelburg', 1985.

Op de kaart van Johan Blaeu staat de molen afgebeeld. Hoewel die kaart pas in 1649 is gepubliceerd, is hij waarschijnlijk eerder opgenomen. De verdwijningsdatum van de molen en verschijningsdatum van de kaart zijn niet noodzakelijkerwijs conflicterend. Op de plattegrond van Jan Janssonius uit 1657 staat hier geen molen afgebeeld.

Voor de coördinaten van de molen zijn die van molen De Koning (dbnr. 12937) aangehouden.