Molen (papiermolen), Middelburg

Middelburg, Zeeland

papiermolen

Middelburg
Middelburg, Zeeland
Walcheren

geschiedenis
Op 7 of 27 juni 1595 verkreeg Gregory Gillis octrooi voor 10 jaar op het oprichten van papiermolens in Middelburg. In 1595 verkocht de stad aan hem een weitje buiten de Segeerspoort t.b.v. de bouw van de papiermolen.

Op 6 december 1603 werd een verzoek tot verlenging van het octrooi door Middelburg afgewezen, om onbekende redenen. In 1604 is de molen eigendom geworden van Jacques Verholen en kruidenier Jan Heyndricxen. Uit de rekening van de honderdste penning ressort Vlissingen van 1627 blijkt dat de papiermolen van Jan Heyndricxen, gestaan hebbende buiten de Langevillepoorte, in de winter van 1626 tot de grond toe is afgebroken. Het is niet duidelijk of de molen tussen 1604 en 1626 ook gewerkt heeft.

Er zijn geen kaarten bekend waar de molen op staat, maar hij stond bij een oude blekerij en daarvan is de positie wel bekend. Die positie is dan ook gebruikt voor de coördinaten van de molen.

Bron: E. van Wijk, Molens in Middelburg, 1985.