Molen Brouwery de Lely, Amersfoort

Amersfoort, Utrecht

Amersfoort
Langegracht 31
Amersfoort, Utrecht
Eemland

geschiedenis

18-02-1669 verkoop door Rogier van Camerbeecq en zijn vrouw Mechtelt Wachtmeester, geassisteerd in deze door Jochem Woltsen en zijn vrouw Hadewijch van Hattem aan Nicolaes van Riet

17-09-1681 Verkopende partij: Johan Noyer, burger en apotheker, administrerende momber over de onmondige kinderen en erfgenamen onder benefitie van inventaris van Nicolaes van Rhijt en Lucretia van Sticht in leven echtgenoten en als gemachtigde van de andere voogd van genoemde kinderen Jacobus Flacke, apotheker te Rotterdam, voor Seger van der Brugge, notaris en zekere getuigen te Rotterdam gepasseerd Kopende partij: Assuerus van Dijck, brouwer

20-05-1761; "brouwerij, huis en erf genaamd "De Lelie" op de Langegracht, met huis daarnaast alwaar de
weduwe van Cornelis van Moesbergh woont
Verkopende partij: Maria van Dijk, weduwe van Jacob Oudendoelen heeft haar behuwd zoon Justus Verkamer, in huwelijk hebbende Elizabeth Oudendoelen, gemachtigd
Kopende partij: Theodorus van den Eijnden en zijn vrouw Elizabeth van der Kun

23-12-1775; een huis, erf en grond staande aan de zuidzijde van de Breedestraat (nu: Breestraat) naast het
pakhuis of melterije van de brouwerij 'de Lelie', uitkomende met een poort in de Krommen Elboogsteeg (nu: Kromme Elleboogsteeg). Inclusief de daarin aanwezige losse ijzeren platen.
Verkopende partij: - Evert van Dijk, bejaarde broer wonende alhier; - Agnis van Dijk, bejaarde zuster wonende alhier; - hun zuster Geertruid van Dijk, in leven weduwe van Pieter de Bruin, maar inmiddels overleden. Kopende partij: Christina van Koot,

11-07-1767 verkoop door De curateurs over de insolvente boedels van wijlen Theodorus van den Eijnden en zijn nagelaten weduwe Elizabeth van der Cun (of Kun?): Abraham van Bemmel "eerste clerk ter Secretarije alhier" en Anthonij Voskuijl, procureur. aan Jacobus Both Hendriksen, med. doctor en zijn vrouw

16-08-1725, Amsterdamse courant
Uyt de hand te koop van een van ouds vermaerde neeringryke Brouwery genaemt de Lely, binnen Amersfoort, waarin zedert 50 jaren is tot nog toe werd gecontinueert, voorzien met 2 Waterpompen, Koelbakken, Werk en Gylkuyp, Onderbak, Water en Bierketel, waer in een kopere Lospomp, Turfhok en Solder, 4 Kelders om te vaten, voorzien met zyn stellingen en vlooten, als ook al het Vaetwerk en gereedschappen tot dezelve Brouery behorende; nog een zeer groot Pakhuys om oud bier in te bewaren, waer boven 2 grote Koornzolders; verders een Moutery met een Semente Bak en een Eest, boven twee grote Koornzolders en een Denning, Rosmoolen, Stalling voor 2 paerden, verder een modern weldoortimmert Woonhuys, voorzien met commodieuse vertrekken, als by de gegadigde kan gezien werden; Die geneegen is addresseere zig in de bovengemelde Brouwery, waer een ieder goede onderrichtinge zal bekomen.