Molen van de Ooijpolder, Nijmegen

Nijmegen, Gelderland
v

korte karakteristiek

naam
Molen van de Ooijpolder
modeltype
Wipmolen
functie
poldermolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
17398
oude dbnr.
V17398
Meest recente aanpassing
media-bestand
Molen 17398 Molen van de Ooijpolder (Nijmegen)
Jacob van Eijnden, 1710, detail onderstaande prent

locatie

plaats
Nijmegen
plaatsaanduiding
langs de Oijense Bandijk, ten oosten van Nijmegen
gemeente
Nijmegen, Gelderland
streek
Land van Maas en Waal, Rijk van Nijmegen
geo positie
X: 189321, Y: 429211
N: 51.85042, O: 5.88533

constructie

modeltype
Wipmolen
krachtbron
wind
functie
plaats bediening
plaats kruiwerk
middenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
verbrand
geschiedenis
In het Circul van Ooij heeft in de 17e eeuw een wipmolen gestaan, voor het uitmalen van het water uit de polder, op de kaart van Rijsweerden 1688 is deze molen nog te zien. Ook op een kaart van de Ooij uit 1649 staat deze watermolen getekend. De molen stond aan de Ooijse dijk, op circa 685 meter vanaf de Meersluis, (het huidige Hollands-Duits gemaal), tussen de Ooijsesluis en de afslag naar Persingen. Van deze molen is verder weinig bekend, mogelijk is het de molen die in 1711 verhuurd wordt als looimolen, en kort daarop afbrandde. (Bron; Geschiedenis van de Ooijpolder).

De oude dijkdoorbraak van vóór 1649 is nog zichtbaar als een binnendijks gelegen wiel of waai. De watermolen is rond 1700 al niet meer in gebruik voor het uitmalen van water uit de polder, en is omgebouwd tot een looimolen voor het malen van eikenschors. In de winter laat men de polder veelal bewust onder water lopen, door de sluizen open te zetten, dit om tegendruk te verkrijgen en zo dijkdoorbraken te voorkomen. Met het water komt er een klein.

In 1715 brandt de Ooijse Looimolen af die dan gepacht is door Maurits de Bruijn en Anthonie van Ommers, de voor de duidelijkheid cursief gemaakte tekst, is in 1716 aan het lopende contract van 1711 toegevoegd.
Dit contract is een meervoud opgemaakt en in het archief aanwezig. Behalve de pachtcontracten van 1711 is er ook nog een verkoop contract in datzelfde jaar opgemaakt welke niet gebruikt is. Blijkbaar wilde men van de molen af, maar waren er onvoldoende gegadigden voor de koop, zodat men tot pacht is overgegaan. Na aanleiding van het afbranden van de molen is door de provincie een rapport opgemaakt. Door onvoldoende bewijs, omtrent het ontstaan van de brand, gaan de pachters vrijuit.

Transcriptie rapport inzake het verhaal van de schade aan de afgebrande looimolen aan de Ooijse Waaldijk, verhuurd aan Maurits de Bruin en Anthonis van Ommeren, opgemaakt door Van Dam 19 Februari 1716. Archief Polderdistrict Circul van de Ooij 1580-1958, inventaris nr 171

Informatie: Peter Pouwels, Groesbeek, maart 2016

aanvullingen

trivia
De afbeelding is van voor een stroomverlegging van de Waal, de kaart is 45 graden rechtsom gekeerd om zo een goed vergelijk te kunnen maken met de huidige situatie.

De molen komt niet meer voor op een kaart van 1820, vermoedelijk stond de molen aan het eind van de Togtsloot die naast de Persingense weg liep, uitmalend naast de Waardsche sluis. De coördinaten zijn geschat.

onderzocht door Pim van der Wijk, 4 juli 2016

Op het tweede (uitsnede van N. van Geelkercken, 1649) kaartfragment is ook een wipmolen te zien.