Molen van Welsingen, Vlissingen

Vlissingen, Zeeland
v

korte karakteristiek

naam
Molen van Welsingen
modeltype
Standerdmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
17379
oude dbnr.
V17379
Meest recente aanpassing
| Conversie

locatie

plaats
Vlissingen
gemeente
Vlissingen, Zeeland
plaats(en) voorheen
Welsingen
streek
Walcheren
geo positie
X: 35032, Y: 387412
N: 51.46300, O: 3.66076

constructie

modeltype
Standerdmolen
krachtbron
wind
functie
plaats bediening
plaats kruiwerk
middenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
geschiedenis
Bron: "Nieuwe Cronyk van Zeeland", M. Smallegange, ca. 1696, Google Books, prent tussen bladzijden 662 en 663 in dit gedigitaliseerde exemplaar. De heerlijkheid van Welsingen (het dorp) lag na meerdere dijkdoorbraken uiteindelijk buitendijks en verdween. Bij het dorp stond een standerdmolen. Tegenwoordig na hernieuwde indijking is dit een deel van industriegebied Vlissingen-Oost.
Op de hele prent rechts Oost Souburg en Rittem (met molen). Dan op de dijk fort Rammekens (ook wel fort Zeeland). Naar voren toe komt de Koedijk die verder loopt naar Nieuw- en Sint Joosland. Buitendijks links Welsingen met nog wat verder weg de molen. De coördinaten zijn een ruwe schatting op basis van deze tekening.
Pim van der Wijk, 17 juni 2016.

In het Zeeuws Archief is een kaart(schilderij) aanwezig uit 1535, een kopie van een origineel uit 1511, waar de molen op afgebeeld is (zoektermen Middelburg, plattegrond, 1724). Welsingen ligt daar ook nog volledig binnendijks, zie detail onder. De kaart is overigens in 1535 gekopieerd in verband met een geschil over het plaatsen van een molen bij Oud-Arnemuiden. Omdat op die positie op de kaart van Jacob van Deventer uit 1560 geen molen voorkomt, wordt aangenomen dat die molen niet gerealiseerd is.

aanvullingen