Molen (korenmolen), Voorburg

Voorburg, Zuid-Holland

Achterweg, (later Parkweg)
Leidschendam-Voorburg, Zuid-Holland
Haaglanden

open voet

eigendomshistorie

Deze windmolen stond op het grondgebied van de hofstede “Huis te Werve” (ook bekend als “Klein Matenes). Het geslacht van Lennip kreeg de ridderhofstede in bezit in 1597. Het Huis te Werve werd in 1641 beleend aan Francois van Halewijn. Hij kwam in 1689 in bezit van het “Huis te Werve”. De molenaars van deze molen tussen 1611 en 1684 (toen de molen herbouwd werd in steen) zijn hieronder beschreven.

Op 14-06-1611 leent Aelewijn Jacobsz, korenmolenaar, fl. 300.- van Joeriaen van Lennip en Magdalena Moons, echtelieden. Het is een lening met de windkorenmolen als onderpand. De molen staat op het terrein van Joeriaen van Lennip.

Op 26-08-1611 leent Alewijn Jacobsz, korenmolenaar, fl 300.- van Joan van Steelant. Het is een lening waarmee hij aan Joeriaen van Lennip 6 jaar pacht betaald voor het windmolenhuisje, staande op het terrein van Joeriaen van Lennip.

Op 20-04-1612 verkoopt Aelewijn Jacobszoon, korenmolenaar, de windkorenmolen, staande op de grond van Joeriaen van Lennip en Magdalena Moons, voor fl. 1500.- aan Willem Janszoon Hammerlaen. fl. 1200.- gaat naar Grietge Claesdochter te Munnickendam en fl. 300.- gaat naar Joeriaen van Lennip en Margaretha Moons.

Op 01-05-1613 verkoopt Willem Janszoon Hammerlaen de windmolen voor fl 2140.- aan Jan Stevens, korenmolenaar uit Rijswijk. Jan Stevens van Dalen overlijdt. Namens de erfgenamen verkoopt op Adriaen Lenaertszoon Cocxhoorn, bakker en man van Aeltge Jansdr.

Op 16-09-1620, de molen aan Steven Janszoon van Dalen voor de prijs van fl. 1733.-. Het betreft de windkorenmolen en de helft van het molenhuis met het oost-tuintje (het Geesge), zoals vroeger is gehuurd door Alewijn Jacobsz, molenaar, voor de duur van 15 jaar, waarop al 9 jaar verlopen is. De molen staat aan de noord-westzijde van het dorp Voorburg op de grond van Waernaer van Lennip. Traditioneel noemde men de zee-zijde van het dorp de noordzijde. De Delftse zijde van het dorp werd het westen genoemd en de Leidse zijde van het dorp werd het oosten genoemd.

Op 01-05-1621 verkoopt Steven Janszoon van Dael, korenmolenaar, de windkorenmolen aan Dirck Franszoon van der Vijver, medemolenaar voor de prijs van fl 3150.- De molen staat op het terrein van Waernaer van Lennip. Dirk Franszoon van der Vijver, korenmolenaar, verkoopt op 30 april 1624 de windkorenmolen met nog een paard, molenkar, touwen en ander gereedschap, gelegen op de grond van Waerner van Lennip voor fl 2700.- aan Cornelis Jansz, korenmolenaar.

Op 29-04-1636 leent Willem Mathijszoon, korenmolenaar, fl 300 van Claes Jacobsz van der Marck. De windkorenmolen in het noordwesten van het dorp dient als onderpand.

Op 29-04-1654 koopt Thonis Claeszoon van Rhijn van Willem Mathijszoon, korenmolenaar, de windkorenmolen staande ten noordwesten van het dorp Voorburg op de grond van de heer Francois van Halewijn, Heer van Werve. Prijs: fl 3500.- Thonis Claeszoon van Rhijn was getrouwd met Maritge Aelbrechtsdochter Na het overlijden van Thonis Claeszoon van Rhijn, hertrouwde Maritge met Harman Dircxzoon van der Speck, korenmolenaar Na het overlijden van Maritge, verkoopt Harman Dircxz van der Speck op 23 november 1662 de standerwind korenmolen aan Cornelis Meeszoon Witteman te Rijswijk voor de prijs van fl. 2200.-. De molen staat op de grond van Francois van Halewijn.

Op 18-05-1671 verkoopt Cornelis Meeszoon Witteman te Rijswijk de stander windkorenmolen, malende met twee paar stenen aan Gerrit Jan Diertszoon Schouten aan de Veenweg in de heerlijkheid van Nieuweveen voor fl 4000.- De molen staat op de grond van Francois van Halewijn met de beterschap van de huur van de wind, het molenhuis en de geesgens en een weicroft ten noorden van het molenhuis, groot omtrent 8 hont en een zwart merriepaard, handbomen e.a. Na het overlijden van Gerrit Jan Diertz Schouten in Nieuweveen wordt op 10 november 1676 de molen geerfd door Neeltje Daniels, de weduwe van Gerrit Jan Diertz Schouten, Jan Gerritszoon Schouten, haar zoon, en Alewijn Corneliszoon Cleijwegh, weduwnaar van Ariaentge Gerrits Schouten, zwager van Neeltje. Neeltje doet afstand van haar eigendomsrecht. Het betreft de windkorenmolen in het ambacht van Voorburg, malende met twee paar stenen.

Op 13-05-1683 koopt Alewijn Cornelis Cleijwegh, korenmolenaar, het erfdeel van zijn zwager Jan Gerritsz Schouten voor de prijs van fl. 900.-. De standaard-wind-korenmolen komt met tal van gereedschap en werktuigen Bronnen: Haags Gemeentearchief, Rechterlijk Archief van Voorburg, Archiefnummer 5440-01, inventarisnummers 1-21, 1602-1811, transcriptie van Ruud Bosscher + bijdragen van gemeente archieven in Delft en Leiden.

Informatie van A. Bom, 15-12-2023