Molen Brouwerij de Star, Woerden

Woerden, Utrecht
v

korte karakteristiek

naam
Brouwerij de Star
modeltype
rosmolen
functie
moutmolen, pompmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Ten Bruggencate-nr.
17261
oude dbnr.
V17261
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Woerden
gemeente
Woerden, Utrecht
streek
Groene Hart

constructie

modeltype
rosmolen
krachtbron
spierkracht
functie
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
verbrand
geschiedenis
Amsterdamsche courant, 12 juni 1728.
"Te Koop Maendag den 21 Juny, tot Woerden,
een Neeringryke en comodieuse Brouwery, Huyzinge, en annex Tuyntje, genaemt de Gekroonde Star, met alle desselfs Gereedschappen, als Ketels, Kuypen, Backen, Pompen, Rosmolen met twee paer Steenen, Vaten, &cc.; synde de Bierketel geheel nieuw, verder een dubbele Huyzinge met grote en royale Vertrekken; de Brouwery voorzien met schoone ruyme Kelders, Solders, Moutery en Loode Garstbak, Binneplaets en Pompen, Stalling voor 6 Paerden, Turf-schuren, Hooyzolders, &cc., kunnende de Pompen door Paerden gaen, en zyn uytgang hebbende aen de Rivier de Rhyn, van waer de aflevering en verzending alle dagen zeer gemakkelyk met schuyt kan geschieden; die inmiddels genegen is dezelve uyt de hand te kopen, addresseere zig in gem. Brouwery."
-----

Op de late avond van maandag 16 maart 1767 deed D. Bisioen, klapperman in de Pannebakkerijen, een angstige ontdekking. Bij zijn terugkeer in de stad zag hij vlammen in de buurt van de brouwerij van burgemeester Costiaan de Jong, genaamd „de Star" en de Remonstrantse kerk in de Groenendaal. Hij sloeg alarm en weldra was Woerden in rep en roer.

Een bericht van 18 maart 1767:
Van Woerden heeft men, dat door den fellen Brand van eergisteren nacht, welke een gedeelte dier Stad met den ondergang bedreigde, niet dan de Brouwery de Star met het Huis verteerd is, en dat der Remonstranten Kerk en de verdere omstaande Huizen behouden zyn, niettegenstaande de menigte brandende stoffen, die door den sterken Wind op en overdenzelve gedreven wierden, zodanig dat de Schoorsteen van een merklyk verder afstaende Huis aengestoken, doch dat beginsel van brand aldaer tydig gebluscht wierd. Aen een zo akelige omstandigheid, welke alle de aen dien kant wonende lieden hunne beste Effecten deed bergen, is toe te schrijven, dat de ons voorgekomen eerste berichten geëxaggereerd waren. Naest God is het behoud van dat gedeelte der Stad aen den yver der Burgery en de extraordinaire viligantie der Arbeiders van de Pannebakkeryen te danken.