Molen van Smalle Ee, Smalle Ee/ Smelle Ie

Smalle Ee/ Smelle Ie, Fryslân

Molen van Smalle Ee

Smalle Ee/ Smelle Ie
Moune Ein
Smallingerland, Fryslân

geschiedenis
Op kaarten van 1664 (Schotanus à Sterringa) en van 1718 (Schotanus – Halma) staat de molen ingetekend.

Albert Clasen, molenaar, geboren te Oostermeer rond 1614, wonende te Oudega, overleden aldaar voor 26 januari 1686. In 1640 was Albert Klazes gebruiker van stem 26 te Oudega. Op 16 december 1645 koper van een windmolen te Oudega, gekocht van Andries Hendriks (gehuwd met Sijtske Willems); Andries kocht de molen te Smalle Ee en later vinden we hem te Rottevalle. De molen werd van 1682 tot 1684 of 1689 verhuurd aan Jan Sikkes. Later kwam Geert Alberts op de molen.

In een acte van 31 mei 1794 wwordt als erfgenaam genoemd: Daniel Alberts, molenaar te Smalle Ee. Het is zeer aannemelijk dat het hier om een standerdmolen ging. Bij een volkstelling in 1796 werden een molenaar en opzichters genoemd, Smalle Ee ressorteerde onder Boornbergum.

Rond 1800 werd de standerdmolen vervangen door een achtkante molen.

Informatie deels van Albert Wester/ D. Bunskoeke, 25 januari 2006, 29 dec. 2010, 3 juli 2015.