Molen (8 cacaomolens), Middelburg

Middelburg, Zeeland

cacaomolen

Middelburg
Middelburg, Zeeland
Walcheren

geschiedenis
De eerste vermelding van een chocolademolen in Middelburg aan de Korte Noordstraat 49/51 is van 1705 .

De firma Fak Brouwer gebruikte dit jaartal in haar advertentie: ‘Anno 1705’. (dbnr 15868)

In 1723 was er sprake van een cacaomolen in het Karspelstraatje.

In datzelfde jaar kregen Van Haak, Vercruse en Berghen, Nobels en Bouke van de Staten van Zeeland toestemming cacaomolens te bouwen.

In de jaren 1757 en 1763 werden nog zes cacaomolens in bedrijf genomen.

Op 24 december verkoopt Levinus de Lepelaar zijn derde deel in de snuifmolen op het bolwerk aan de oostzijde van de Vlissingse poort aan Jan Jacobus de Moor voor £ 32:13:6 Vlaams. Tevens wordt De Moor eigenaar van éénvierde gedeelte van het chocoladewerk in deze molen.
In de molen, een windmolen met de naam ‘De Jonge Daniël’, wordt dus cacao gemalen; vanaf wanneer en voor hoelang is niet bekend

In 1808 waren er in Middelburg dertien chocolademolens.
(in 1818 telde Nederland 27 chocolaadmolens, waarvan vijftien in Zeeland: twaalf in Middelburg, één in Vlissingen, één in Goes en één in Zierikzee )

In 1853 waren er in Middelburg nog drie chocolademolens,
namelijk die van Jan Fak Brouwer(dbnr 15868) , A.J. Haman (dbnr 15867) en de weduwe Van der Graft(dbnr 15866)

Bron: De Wete jaargang 27 nummer 2 (april 1998) / Heemkundige Kring Walcheren (www.hkwalcheren.nl)

Middelburgsche courant, 23 november 1822

Te Middelburg.
Op Donderdag den 5 December 1822, des 's avonds ten 7 uren:
Een HUIS en ERVE, genaamd De Spijkermand, staande en gelegen in de 's Gravenstraat, Wijk I No 254, met annexe CHOCOLAADMOLEN en FABRIEK.

Middelburgsche courant, 27 mei 1856

Eene grutterij en chocolaadmolen met pakhuis en erve, in de lange Breestraat, wijk 0 no. 153, grondlasten f 29,50. Verkocht voor f 505.

NB. Deze twee artikelen horen bij een molen thuis, mogelijk bij de nrs. 15867 of 15866.
Daar het kadaster van Middelburg ontbreekt is het niet na te gaan tot op heden.

Middelburgsche courant, 27-05-1758
"Adriaan Ingels, Commissaris van het Haarlemmer Veer, wonende op de Rouaanse Kaay, in de Zeeuwse Chocolaad Molen, te Middelburg in Zeeland, maakt by dezen aan een yder bekend, dat by hem zyn te bekomen veelerhande veritable Minerale Wateren, heden vers van de Bronnen ontfangen, als Pirmonts, Spaas, Bristols, Cheltser, Born en Oranje-Nassouw Diester Wateren; als mede Geprepareerde en Ongeprepareerde Chocolade: Alles tot een civilen prys."