Molen Weidemolen in de Zuiderkoog, De Koekoek, Oudkarspel

Oudkarspel, Noord-Holland

achter de zaagmolen van Eecen
Dijk en Waard, Noord-Holland
Geestmerambacht

Weidemolen

geschiedenis
De weidemolen in de Zuiderkoog werd gebouwd in 1933 en stond bij Houthandel Eecen in Oudkarspel. De molen werd gebruikt om het zuidelijke deel van de polder (totaal ca. 12 ha) genaamd de Zuiderkoog te bemalen met een vijzel. Via het noordelijke deel van de polder werd het water door een houten duiker onder de Snipsloot, uitgemalen door de grote molen in de Middelkoog, van de Koogpolder/Bleekmeer.

De molen heette volgens de molenmakers Poland "De Koekoek". Er was geen echte molenaar, er was wel 1 persoon voor verantwoordelijk, maar die deed ook andere dingen in het bedrijf.

Toen er hout-opslagloodsen gebouwd werden, werd de molen verplaatst naar een plek op de dijk helemaal aan de oostkant van de polder. Maar hij had al enige tijd geen functie meer omdat toen de hele polder bemalen werd met een eigen elektrische pomp aan de wegzijde.
In 1985 haalde Poland de molen weg en had hem daar 15 jaar in opslag. In 2000 werd de molen bij Golfbaan Sluispolder geplaatst, nabij de N9 in Alkmaar.
Julius D. Meijer, jan. 2015.

Er moet hier al eerder een molen hebben gestaan, hij staat op de top. kaarten vanaf 1880 t/m 1952.