Molen van Guus Beckers, Bredevoort

Bredevoort, Gelderland

Aalten, Gelderland
Achterhoek en Liemers

opgeslagen
De model-standerdmolen van molenmaker Beckers uit Bredevoort.

Guus Beckers bouwde deze molen voor de gondelvaart van 1969. De schaal is 1:3, daardoor werd de vlucht 8 meter. De molen stond op een vlot, drijvend door olievaten. Zo werd hij door de gracht van Bredevoort gevaren. De molen was verlicht met vetpotjes (waxinelichtjes in glaasjes), ook aan de draaiende wieken. Beckers koos bewust een standaardmolen. Dit type was ook de eerste molen die vanaf 1644 in Bredevoort op de wal stond, volgens afbeeldingen op oude kaarten van de stad.

Na de gondelvaart werd de molen op een 1 meter hoge opgeworpen terp naast de werkplaats van de molenmaker aan de Winterswijksestraat 61 geplaatst.
De molen heeft altijd gedraaid vanaf najaar 1970 tot 1980, het jaar waarin Beckers overleed. Het molenmakersbedrijf werd toen opgeheven, de gebouwen en weilanden verkocht en de molen opgeslagen in een hok aan de Ganzenpoelendijk.

Op 4 april 2011 zijn de vrijwillig molenaars Thijs Nieuwenhuis en Martie te Brake met de zoon van Beckers, Johan, gaan overleggen om de molen weer op te stellen bij molen “de Prins van Oranje” in Bredevoort. Dit begon met een bezoek aan het hok waar de molen was opgeslagen. Plaats en helpers waren snel geregeld, de familie was enthousiast, maar door tegenwerking van de gemeente Aalten lukte het niet. Andere plekken werden niet als haalbaar geacht.

In het voorjaar van 2014 benaderde Willy Ruesink van bouwgroep Triplacuton de familie Beckers of zij de molen mochten opbouwen en gebruiken voor het evenement “Bredevoort Schittert”. Daar was de familie natuurlijk blij mee. De molen werd naar een boerderij buiten Bredevoort gebracht en daar in elkaar gezet en geschilderd. Daarna, eind september, opgesteld aan de gracht bij de Kruittorenstraat. Toen heeft de molen gedraaid op een reductiemotor met frequentie-regelaar.

Omdat de molen niet meer terug kon naar de opslag, werd hij op Marktplaats aangeboden. Dit leverde veel en zeer uiteenlopende reacties vanuit het hele land op. De familie had altijd de voorkeur de molen in of bij Bredevoort te houden.
Nadat ik contact had met Ton Beckers, is er wat genetwerkt en dat resulteerde binnen een week in een aanbod van vrijwillig molenaar Andre Konink en zijn vrouw. De molen kon bij hen in Lintelo (ook gem. Aalten, Tuunterweg 1 ten nw. van de woning) komen, maar dan wel opgesteld als complete, draaiende molen. Dit kreeg op zaterdag 8 november 2014 z’n beslag, al zijn de wieken er toen nog niet aangehangen. Ook een wiel met vang moest nog worden gemonteerd. In de weken daarna is door enkele molenaars en Andre Konink de molen compleet gemaakt.
De Beckersmolen draait weer!

Martie te Brake, november 2014