Molen De rosmolen, Sas van Gent

Sas van Gent, Zeeland

Sas van Gent
noordzijde van de Markt, Rosmolenstraatje
Terneuzen, Zeeland
Zeeuws-Vlaanderen (oost)

geschiedenis
Kort voor 1679 gaf de commandeur van Sas van Gent aan de molenaars Pieter van de Mergele en Pieter van den Berge opdracht om een rosmolen te bouwen en in gebruik te nemen. De bedoeling was om in geval van een belegering de bevolking en het garnizoen van meel te kunnen voorzien zonder aangewezen te zijn op de (kwetsbare) windmolens.

De rosmolen was nog maar nauwelijks in gebruik of het stadsbestuur beklaagde zich bij de Raad van State over de plaats die Pieter van de Mergele “cum sooys molenaer” hadden gekozen. Volgens het stadsbestuur was de molen “geplaest op een seer onbequame plaetse aan de noordsijde vande Marckt achter het Dobbel Quaertier” (het latere Rosmolenstraatje) bij de woning van kapitein Van Gel-dere. De actie van het stadsbestuur bleef echter zonder resultaat en de rosmolen bleef tot in lengten van jaren op dezelfde plaats in bedrijf. De omgeving had er enige tijd zelfs de naam Rosmolenstraatje aan te danken. Toch bleef het stadsbestuur van mening dat de molen een obstakel vormde voor het toenmalige verkeer op de Markt en in de Noordstraat en uiteindelijk is de rosmolen in de loop van de eerste helft van de 18e eeuw (waarschijnlijk tussen 1715 en 1730) verdwenen.

Bron: De Molens van Sas van Gent, art. door Eric de Roo, 9 okt. 2012, op website Stichting Heemkundige Kring Sas van Gent.

De locatie is een gissing, gebaseerd op de beschrijving.