- naam
- Molen van Dieden
- modeltype
- Kantige molen, grondzeiler
- functie
- korenmolen, pelmolen
- bouwjaar
- verdwenen
- toestand
- verdwenen
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Ten Bruggencate-nr.
- 17106
- oude dbnr.
- V17106
- Meest recente aanpassing
- | Conversie
Molen van Dieden, Dieden
Dieden, Noord-Brabant
v
locatie
- plaats
-
Dieden
- plaatsaanduiding
- Maasdijk 76
- gemeente
- Oss, Noord-Brabant
- streek
- Maasland
- kadastrale aanduiding 1811-1832
- Dieden, Demen en Langel C (2) 230 De Wed. Bastiaan Willems
- geo positie
-
X: 170665, Y: 425691N: 51.81961, O: 5.61440
constructie
verwijzingen
- allemolens.nl
- Kijk op allemolens.nl voor historische foto's en documenten van deze molen
geschiedenis
- toestand
- verdwenen
- bouwjaar
- verdwenen
-
verbrand ?
- opvolger
- geschiedenis
-
De molen werd in 1733 gebouwd voor de ondernemer Corstiaen Blankers. Blankers was kennelijk niet zo goed van betalen, want de bouw leidde tot een vloed aan beslagleggingen door houtkopers, molenmeesters, timmerlieden en andere arbeiders.
Op 13 februari 1734 gaven Corstiaen Blakerts en zijn vrouw Geertruy van Emmikhoven aan de schepenen te kennen dat ze de molen wilden verkopen. Op 25 oktober kregen ze opdracht de "schoone agtkantige
Wind- Koorn en Runmolen met twee paar stenen en gereedschappen" per openbare verkoping aan te bieden, de koper moest om de molen een hekken of twijn zetten. Op zaterdag 7 september 1734 werd Andries Sengers voor 1337 gulden koper van de molen. Deze koop werd bevestigd op maandag 25 oktober 1734.
De familie Sengers werkte ruim vijftig jaar lang met hun molen tot tevredenheid van iedereen. Op 2 mei 1785 werd in opdracht van de kinderen en erfgenamen van molenaar Andries Sengers en Johanna Vos, echtelieden ten behoeve van Adrianus Gremmen en Adriana Linsveld publiek verkocht voor 4415 gulden "Eene schone achtkantige windkorenmolen tegelijk met de pelmolen of pelderij, voorsien yder met twee paar stenen en verdere gereedschappen ... ".
Adriaan Gremmen en Adriana van Lindsvelt verklaarden in 1794 verkocht te hebben aan Arnoldus van Dieten en Anna Geertruy van Huisseling, "den Agtkantige wind- en korenmolen met toebehoren en Huys hoff en akkertjes voor zes duysent twee honderd gulden. Op dezelfde condities als Sengers aan hem verkocht heeft."
De huidige molen Stella Polaris is een stenen stellingmolen die blijkens de tekst op de luiken van het achterkeuvelens in 1865 gebouwd werd. Er is sprake van een brand. De achtkante grondzeiler stond zo dicht aan de weg dat er ter bescherming van het vee en verkeer een hek om gezet moest worden. Waarscijnlijk daarom werd er bij de nieuwbouw voor een lage stelling gekozen.
Bron: De Stella Polaris te Dieden, art. door Jan van Uden en M. Goossens in De Molenvriend nr. 85, april 2014, vereniging Molenvrienden Land van Cuijk
draag zelf bij
- foto's
- foto's insturen