Molen Meestoof De Koe, Haamstede

Haamstede, Zeeland

Schouwen-Duiveland, Zeeland
Schouwen-Duiveland
Haamstede B (1) 300 Leendert Bolle, erfpachter (*)

buiten bedrijf
geschiedenis
De meestoof van Haamstede stond aanvankelijk in de '' stooffbevanck'' in de Westerenbanpolder, later stond dit bekend als het oude stoofbevang.

Een nieuwe meestoof werd mogelijk in 1641/42 gebouwd aan de Burghseweg.
De stoof verrees op een perceel grond behorende tot de eigendommen van het Gasthuis van Haamstede.
De meestoof had geen naam, maar vanaf 1862 werd de naam De Koe wel gebruikt.
Een meestoof bestond uit 16 aandelen.
In de lijst van aandeelhouders komen de namen tegen van de families Vis, Ball, Bolle, Tromp, De Bruijne, Hoogenboom, Locker, Koster, De Glopper, Schalkwijk, De Kater en Verseput'' voor.

Op 8 december 1860 werd de meestoof door brand getroffen. De schade bedroef f 5000 .
Op 18 oktober 1863 brak er opnieuw brand uit, in de machinekamer, de bergplaats en het kolenhok. de schade bedrog toen f 4.355,93.
Gedurende de jaren 1877-1884 werkte de meestoof niet. Vanaf 1890 was de meestoof definitief gesloten.
De leiding en administratie was in handen van de boekhouder. Deze functie wisselde in beginsel elk jaar tussen de aandeelhouders. In 1868 werd besloten een vaste boekhouder aan te stellen (C.M. Bolle). Dit besluit werd in 1885 herhaald. Boekhouder werd toen M. Bolle Lzn., burgemeester van Haamstede en Burgh. In de negentiende eeuw werden naast de boekhouder commissarissen aangewezen om lopende zaken af te doen. Bedrijfsleider in de meestoof was de droger, bijgestaan door de stamper. De droger woonde in de meestoof en kreeg naast een basisloon een ‘droogloon’. De stamper kreeg ‘stamploon’, alles gebaseerd op de productie (5). In 1859 werd een stoommachine geplaatst door de firma Nardten & Luckerhof te Zierikzee (6).

Bron: oa Archieven.nl

(*) kad. 1832: M. Muilman, Amsterdam, en mede Eigenaren in het gemeen.