Molen De Veerschuit, Schoorl

Schoorl, Noord-Holland

Schoorl
Achterpad 2
Bergen, Noord-Holland
Duinkavel

geschiedenis
Molen De Veerschuit in Schoorl had een achtkant van Zaanse oorsprong. Hij stond jaren in Schoorl (waarbij ’s winters het wiekenkruis netjes binnen werd opgeslagen) en sinds enkele jaren weer in Westzaan aan de Weelsloot. In Schoorl was er een platte steen opgesteld waarmee daadwerkelijk gemalen kon worden.
M. Ero, 6 aug. 2014.

De molen werd in 1886 te Zaandam-Oostzijde gebouwd door Huibert van de Stadt. Na vele omzwervingen: Koog a/d Zaan (eigendom van Evert Smit sr. en jr.), Amsterdam, Oostknollendam en Schoorl (in de laatste twee plaatsen eigendom van Piet Vel), in 2006 op de huidige plaats in Westzaan opgebouwd en deels vernieuwd door Bart Nieuwenhuijs en Pim ten Have.
Bron en informatie: zie Verplaatst naar.

A.J. de Koning maakte in 1971 voor P. Vel te Utrecht een bouwtekening voor de plaatsing in Schoorl, zie Allemolens.nl.

Het oorspronkelijke molentje komt uit Zaandam en is behoorlijk oud, ca. 1890 en stond aan de Oostzijde ter hoogte van Pieter Schoen, verffabriek.
De bouwtekening van het Zaanse molentje De Veerschuit is van de hand van architect A. J. de Koning, Hoofddorp, ten behoeve van de bouw van een nieuwe schuur in Schoorl waarop deze molen geplaatst zou gaan worden. De Koning was technisch adviseur van de vereniging De Hollandsche Molen en een kennis van Piet Vel, de eigenaar. De gemeente Schoorl verlangde van Vel uit Utrecht een fatsoenlijke tekening alvorens hij mocht gaan bouwen. Bovendien moesten de buren ook akkoord gaan.
Piet Vel nam dit molentje over van Evert Smit en het was zwaar in verval zodat hij zelf, na opmeting er een nieuw achtkantje voor bouwde. De gerenoveerde Veerschuit verrees bij Piets ouders op een afgedankte goederenwagon aan de Zaan in Oost Knollendam en kreeg daar z'n nieuwe binnenwerk, te weten een buil, een koppel maalsteentjes en een draaibank. Dit geheel verhuisde in 1971 naar Achterpad 2 in Schoorl en heeft daar gedurende de vakanties van de fam. Vel altijd gedraaid.
Later werd het molentje geschonken aan molenmaker Bart Nieuwenhuijs, en staat nu in Westzaan.
Klaas Zaal, 23 aug. 2014.