Molen Pottenbakkerij Gebr. den Daas, Aalsmeerderbrug

Aalsmeerderbrug, Noord-Holland

Aalsmeerderbrug
Aalsmeerderdijk 281
Haarlemmermeer, Noord-Holland
Meerlanden

geschiedenis

Rond 1893-1894 richtte mevr. Hiltje Akkeringa een pottenbakkerij op aan de ringdijk van de Haarlemmermeer. In 1899 namen de broers Roeland en Evert Jan den Daas het bedrijf over.

De firma Den Daas gebruikte een rosmolen om klei te malen voor de productie van allerlei terracotta producten zoals bloempotten, vuurtesten, comfoors, inmaakpotten, rood Gouds aardewerk, schoorsteenpotten en aardbeienpotjes. De klei die aanvankelijk met vletjes uit de Haarlemmermeerpolder kwam, afgegraven na de oogst van landerijen, o.a. langs de Geniedijk, werd later aangevaren van kleiafgravingen langs de Oude Rijn.

In of vlak na 1931 werd de tonmolen met paardentractie vervangen door andere machines.
Het aardewerk wordt tegenwoordig niet meer in Aalsmeerderbrug gemaakt maar geïmporteerd, zie Den Daas Terracotta.

Bron: De eerste industrie?, art. in "MEER-HISTORIE" juni 1982 blz. 11, uitg. Stichting Meer-Historie.

Toelichting op de foto:
Het paard op de foto liep in de molen, en op zondag gingen onze voorvaderen er mee naar de kerk.
Anno 2016, ruim 100 jaar en 5 generaties later, zijn het nog steeds de gebroeders Evert Jan en Roeland den Daas die het bedrijf runnen, samen met hun zuster.
Informatie van Roeland den Daas, 7 sept. 2016.