Molen Rosmolen op de Heuvel, Hoogeloon

Hoogeloon, Noord-Brabant

Hoogeloon
onzeker
Bladel, Noord-Brabant
De Kempen

geschiedenis
Op zeker moment werd de watermolen bij de brug vervangen door een rosmolen. Rond 1800 zal deze in bezit zijn geweest van de familie Van Hove en de familie Swalen.

Deze rosmolen werd volgens ooggetuigen vervolgens door de familie Timmermans overgebracht naar Landorp.

Vanuit het dorp Hoogeloon (de Straat heette dat toen nog) naar de brug op de Heuvel, was rechts over de beek een grote schuur te vinden met dikke muren en zware funderingen. Het meest opvallend waren een reeks "schietgaten". Deze sleuven in de muur waren een halve steen breed en ongeveer 80 centimeter hoog en waren op een afstand van 2 meter over de volle lengte van de schuur aangebracht. Het is duidelijk dat dit gebouw een bijzondere functie heeft gehad. Deze schuur is waarschijnlijk een graanschuur geweest.

Bron: Drie Dorpen Een Gemeente. Molens in Hoogeloon, Hapert en Casteren, G. Beex. 1987, gemeente Hoogeloon.

trivia
De locatie is een gissing. In de nabijheid bevonden zich volgens het kadaster verscheidene schuren, in bezit van de erven Franciscus van Hove, molenaar te Hoogeloon.