Molen De Oude Klandery, Amsterdam

De Oude Klandery
kalandermolen of lakenrolmolen

aan de Huidenvetterssloot, achter Bloedstraat 22
Amsterdam G (1) 2171 Maria Herdenck [?], wed. Martinus Meijer

Advertentie in de Amsterdamsche Courant, 22 dec. 1757:
Bruno Tideman, makelaar, presenteert uit de hand te koop een van ouds vermaarde en welgelegene klandery met zyn hegt en sterk woonhuis benevens alle de vaste en losse gereedschappen daarby behoorende, alsmede 3 paarden, alle te zamen in een koop, staande in de Bloedstraat, daar de Oude Klandery in de gevel staat ....
Bron: Gegevens over de nijverheid van Amsterdam. Bijeen gelezen uit de advertenties in de Amsterdamsche Courant 1667-1794., dr. Leonie van Nierop. Jaarboek Amstelodamum 1931, blz. 82-83.

Van een kalandermolen in de Bloedstraat, toebehorende aan de weduwe H. Meijer is bekend dat er in 1843 en 1848 een door een paard bewogen kalandermolen in gebruik was [moet zijn M. Meijer. Red.].
Bron: Rosmolens in Amsterdam 1519-1919, mr. J.H. van den Hoek Ostende, blz. 10-24. Jaarboek Amstelodamum 1981.