Molen Polder het Kooijland / Kooiland, Strijen

Strijen, Zuid-Holland
v

korte karakteristiek

naam
Polder het Kooijland / Kooiland
modeltype
Wipmolen
functie
poldermolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Ten Bruggencate-nr.
16909
oude dbnr.
V16909
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Strijen
gemeente
Hoeksche Waard, Zuid-Holland
streek
Hoeksche Waard

constructie

modeltype
Wipmolen
krachtbron
wind
functie
plaats bediening
plaats kruiwerk
middenkruier
kruiwerk
zetelkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
geschiedenis

In een archiefstuk van de polder het Kooiland uit 1640 staat te lezen: "Overeenkomst tussen de eigenaren van de gronden van de Kleine Zuidkavel, de Noordkavel, de Nieuwe Zuidkavel van den Broek en die van het Heilige Geestland, tot het voor gezamenlijke rekening maken en onderhouden van een nieuwe watermolen, het maken en onderhouden van de wateringen, kaden, boezemwateren, en het doen van aardhaling en het omslaan van de lasten daarvan"

In 1647 werd door het bestuur van de Strijensche polder een sluis aan de ingang van de Strijensche haven in de Buitendijk aangebracht.
De polder werd in 1657 deelgenoot in deze sluis en de afwatering vond toen via deze sluis plaats. Door de afwatering plaats te laten vinden via deze sluis, werd in de loop der tijden de in 1640 gebouwde watermolen overbodig en daardoor te kostbaar. Deze molen werd dan ook in 1721 afgebroken.

In 1877 werd overeengekomen om een gemeenschappelijk stoomgemaal als hulpgemaal bij extreme waterstand op te richten. Dit gemaal, dat de naam "De Volharding" droeg, kwam in 1879 gereed. Het ontwerp was in handen van de Zevenbergse architect J. Paul. De werken werden door A.D. Lucas, een Zevenbergse aannemer, uitgevoerd. De werken betroffen de bouw van een van een bemalingsgebouw, machinistenwoning, een steenkolenbergplaats en andere toebehoren ten behoeve van de stichting van een horizontaal werkend stoomwerktuig. Dit stoomgemaal werd in de jaren '30 vervangen door het thans nog bestaande elektrisch aangedreven gemaal. Het gemaal loost direct uit op het Hollands Diep.

Informatie van Jesse in 't Veld, 5 dec. 2013