Molen Oostermolen, Schagen

Schagen, Noord-Holland

Schagen
einde van de Molenstraat
De Schager- en Niedorper Koggen

afgebroken en verplaatst
geschiedenis
Bij de Informacie van 1514 was er nog geen sprake van een molen of molenaar in Schagen. In 1544 werden de erfgenamen van Gerrijt Jansz moller, wonende aan de Hoep, getaxeerd voor de aanslag van de 10e penning.
Aan het einde van de Molenstraat en het begin van de Hoep stond op een open stuk grond het huisje met erf van de molenaar met daarachter de molenwerf met daarop de molen. Op de plaats dus waar in onze tijd bij de bouw van de Magnusbuurt de W. van Beierenstraat is aangelegd. Om vrij op de wind te staan, zal de molen op enige afstand van de huizen aan de Molenstraat hebben gestaan, naar schatting op de hoek van de huidige Roosstraat.

Uit latere jaren zijn de eigenaren ook bekend.

Bron: De Molenstraat en de molens en De korenmolenaars op de Oostermeelmolen van Schagen, art. door Ruud van de Pol op www.geneaknowhow.net.

Oud Recht Schagen inv. 5691 blad 161v , 27 juni 1624:
Al(b)ert Jansz molenaer bekende vercoft te hebben aen Pieter Willems van Barsingerhorn sijn huijs erve coorenmolen molenwerff en erff van Cornelis Aeriaens gecoft staend ende leggende in de molenstraat belent Cornelis Aeriaens voorschreven ten oosten.
[te lezen opeenvolgende eigenaars: Cornelis Aeriaens --> Albert Jansz --> Pieter Willems]
John van Lunsen, 26 jan. 2015.

In 1628 was de molen vanwege concurrentie-overwegingen in handen van Jan Lammertsz en Cornelis Cornelisz, 'mede'molenaars in Schagen op de Noorder- en de Westermolen. Zij kwamen op 16 augustus 1628 met Adriaen Jansz Spaniaert overeen dat deze de molen zou afbreken en buiten het rechtsgebied van Schagen brengen. Hetgeen ook gebeurd is, want sinds dat jaar komt de molen niet meer in de archiefstukken voor. De herinnering aan de eerste Schager windkorenmolen vervaagde en nog geen honderd jaar later wist men in Schagen niet beter dan dat de Molenstraat zijn naam dankte aan de slijpmolens van de aldaar werkzame messenmakers ....

NB In de beide artikelen op hier genoemde website zijn rond de jaartallen 1624-1628 wat onjuistheden geslopen.

De locatie is een schatting gebaseerd op de beschrijving.