Molen Oliemolen van Jan Ghijsbertsz, Zaandam-West

Oliemolen van Jan Ghijsbertsz

aan de Zaan Z van de Harenmakersstraat

geschiedenis
In de Rekeningen van de Grafelijkheidsrekenkamer van Holland komt een windbrief voor van een oliemolen 'op 't Noorteijnde van de Moolenbuyrt aen de Westzijde van de Zaen.' Deze windbrief werd op 26 juni 1609 afgegeven op naam van Jan Ghijsbertsz uit Zaandam. Hij moest jaarlijks twee ponden en 10 schellingen windpacht betalen. Het ging dus om een kleine molen, hij stond aan de Zaan ten zuiden van de huidige Harenmakersstraat.

Deze oliemolen was de derde die in de Zaanstreek gebouwd werd. Al in 1601 was er een voorganger die tegenover het Kalf in Koog stond, en in 1603 een oliemolen te Krommeniedijk. Het Zaandamse molentje stond er in elk geval in 1610 nog. In de rekening van de Grafelijksheidsrekenkamer kwamen toen de volgende Zaanse molens voor: 16 korenmolens, 2 oliemolens, 2 hennepkloppers, 1 braziliehoutmolen (verfmolen) en 1 zaagmolen.

Op 10 februari 1615 werd Jan Ghijbertsz "olieslager in Zaandam" genoemd bij een landverkoop.

De molen moet tussen 1627 en 1635 zijn verdwenen, want hij stond wel op de kaart van Dirck Langedijck uit 1627 maar niet meer op de kaart van 1635.

- informatie Ron Couwenhoven, 20 okt. 2013.
- "1100 Zaanse Molens", Ron Couwenhoven 2015, blz. 80.