Molen Grutterij van Bastiaan Korsten, Utrecht

Utrecht, Utrecht
v

korte karakteristiek

naam
Grutterij van Bastiaan Korsten
modeltype
rosmolen
functie
grutmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
16824
oude dbnr.
V16824
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Utrecht
plaatsaanduiding
achter Wittevrouwenstraat 36
gemeente
Utrecht, Utrecht
streek
Vechtstreek
kadastrale aanduiding 1811-1832
Utrecht A (1) 359 bis Bastiaan Korsten, grutter
geo positie
X: 137049, Y: 456376
N: 52.09535, O: 5.12525

constructie

modeltype
rosmolen
krachtbron
spierkracht
functie
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
verbrand
geschiedenis
De brand begon in de nacht van 18 op 19 oktober 1877 bij grutter H. Pompe in de Wittevrouwenstraat 36 en sloeg vervolgens over naar de Willemskazerne.

Leeuwarder Courant, 21-10-1877

Gisteren nacht even vóór half vier uur hoorde men te Utrecht de brandklok, blies de torenwachter, de verdere klokken deden zich hooren, de kleppen werden geslagen, en de brandspuiten trokken naar een zich op de Wittevrouwenstraat aldaar bevinden perceel, bewoond door den grutter H. Pompe. De brandweer kweet zich goed van haar taak, zoodat tegen half vijf ure door de hulp der spuiten het gevaar scheen geweken te zijn. Daar echter het achtergedeelte van het brandende perceel, zijnde het pakhuis met den grutmolen aan de Willemskazerne grensde, had bereids de massa vonken van het brandende graan, nadat de gruttersmolen en ook de keuken van het pand van den apotheker, den heer de Graaf, daaraan belendende, verbrand waren, zich over de kazerne verbreid. Weldra begon de houten hoek van het dak der kazerne vuur te vatten, en vond de vlam zooveel voedsel, dat zelfs de stoomspuiten niet bij magte waren den voortgang van gevaar te stuiten.

aanvullingen

trivia
In 1875 heeft grutter Hendricus Pompe het pand Wittevrouwenstraat 36 gekocht en gaat in de woning boven de winkel wonen. Hij is 26 jaar en ongehuwd. Maar het huis biedt ook onderdak aan zijn familie: zijn moeder en zeven jongere broers en zussen. De familie Pompe woonde tot die tijd aan de overzijde van de straat.

Moeder Henderica van Dijk trouwde in 1843 met koekbakker Petrus Esther Pompe. Zij is in 1864 weduwe geworden met 10 kinderen. Haar man is in die tijd bakker, graanhandelaar en koopman en zij neemt de zaak over. Hendericus is haar tweede zoon, hij noemt zich grutter, maar levert vooral aan de grotere instellingen en kleinere winkeliers. Zijn oudere broer Wilhelmus heeft een bakkerij en graanhandel en levert ook en gros. De stad Utrecht heeft veel grote afnemers, zoals de gasthuizen, de kazerne, het weeshuis en het dolhuis. Leveranties gebeuren met paard en wagen. In 1894 bouwen moeder en de oudste zoons een pakhuis aan wat toen de Westerdijk 1 was. Het is het pakhuis Oudenoord 1, met de naam van de firma “wed. P.E. Pompe”.

Tekst, zie website Van grutterij naar juwelier