Molen Grutterij van Lodewijk van der Haas, IJsselstein

IJsselstein, Utrecht

IJsselstein
Voorstraat 38
Lopikerwaard
IJsselstein F (1) 215 De weduwe Lodewijk van der Haas

geschiedenis

1750: Lodewijk van den Haas (1750 Den Haag / IJsselstein 1811) huwt IJsselstein 1776 Adriana La Garde uit
Oudewater

14-12-1780 Het stadsbestuur accepteert de borgstelling door Willem van Os sr voor het financieel beheer van zijn zoon Willem van Os jr als marktschipper in dienst van Lodewijk van der Haas = vader ??Lodewijk van der HAAS 1840=Voorstraat 55 (1782 IJsselstein 1851) huwt Alida GĂ–TTE (Zutphen 1798 /
IJsselstein 1868)

03-03-1787 Testateur: Johannes van Oosten metselaar Ysselstyn Erfgenaam: Adriana la Garde, nicht Bartje
la Garde, nicht
Onroerend goed: huys c.a. - naar Adriana la Garde -; thuin; Yssel, buiten de Ysselpoort huis
- naar Bartje la Garde -; huis, thans kalkhok; naast: huis 34.3 huisinge, thans steenhok; Stadssteyger
Bijzonderheden: huis achter rubriek 34.1 wordt door testateur bewoond huis achter rubriek 34.3 wordt door begunstigde bewoond met benoeming van Lodewyk van der Haas en Gerrit van Eyken tot executeurs en voogden testateur beveelt executeurs Johannes Petsche als adviseur aan

??13-07-1798 De municipaliteit besluit de tuinman van het Kasteel, Lodewijk van der Haas, dertig gulden te
betalen als vergoeding voor de buitengewone overlast, die hij heeft ondervonden van de inkwartiering van
Franse militairen.

05-06-1780 Het stadsbestuur benoemt Lodewijk van der Haas tot marktschipper in plaats van Gerbrand
Kooijman, die ontslag heeft gevraagd. Van der Haas moet Kooijman gedurende diens leven jaarlijks 300
gulden uitkeren en na zijn overlijden jaarlijks vijftig gulden aan zijn weduwe. Van der Haas mag de feitelijke
schipperswerkzaamheden laten verrichten door Willem van Os de jonge onder voorwaarde, dat hij zich zal
houden aan de instructies

08-06-1780 Het stadsbestuur neemt Lodewijk van der Haas de eed op het poorterschap af nadat hij de
daarvoor geldende vergoeding heeft betaald.

24-02-1806 De grutters Hermanus van der Roest Gzn en Lodewijk van der Haas jr leggen de eed af, zoals
voorgeschreven op grond van de nieuwe belasting op het gemaal. = dus hebben molen !!
??niet haar (klein)kinderen Pieter van der Haas grutter (1787 / ??) huwt Den Haag 1812 Margaretha Johanna
van Weesel of Weezel Getuige Louis van der Haas Beroep grutter (1783 / ??) getuige Adriana la Garde
rentenierster