Molen Grutterij van Jacob Baarspul, Amersfoort

Amersfoort, Utrecht

Koesteeg 5
Amersfoort, Utrecht
Eemland
Amersfoort E (2) 1709 a Jacob Anthony Baarspul, grutter

geschiedenis

Jacob Anthon(y) of Antonie Baarspul, grutter, in 1830 was hij 43 jaar oud (mogelijk overleden 1848-05-27)      Gehuwd met De Groot, Catharina Overleden: 07-06-1823 Amersfoort E 1700, 1709, 1709 bis (huis waarin grutterij uitgeoefend, aan Slijkstraat: Breul 165) + schuurtje in Koesteeg

1830 Jacob Antonie Baarspul 43 j. Geboorteplaats: Amsterdam woont Slijkstraat Huisnummer: 165 gehuwd
Grutter
1840 Jacob Anton Baarspul 53 j. Geboorteplaats: Amsterdam woont Slijkstraat Huisnummer: 165 gehuwd
Grutter

03-08-1825 / 03-10-1843 De Groot, Catharina Overleden: 07-06-1823, Amersfoort lw (Slijkstraat: Breul 165)
Boedelscheiding: 03-10-1843 Amersfoort E 1700, 1709, 1709 bis (huis waarin grutterij uitgeoefend, aan
Slijkstraat: Breul 165) + schuurtje in Koesteeg Echtgenoot: Baarspul, Jacob Anthony (grutmolenaar)

27-05-1848 Jacob Anthony Baarspul, grutmolenaar te Amersfoort.
De Calandermolen / Kalandermolen buitenrosmolen lakenrolmolen 1656-1833 Zuidsingel 14-15 Gerrit
Loevezijn, verwer, en consorten Er is een constructietekening met handleiding uit 1755 bewaard gebleven,
waarin uitvoerig beschreven staat hoe 'de machine' bediend werd. Behalve het paard waren er ook 'twee
mannen en een jongen' nodig om de molen te bedienen. "Zijnde het paard beneden gewenst, op het roepen van de knegt boven, te blijven staan en voort te gaan wanneer het vereyst word'. Dan ging de molen draaien 'en dus door het voortsetten van het paart de gansche machine in beweging komt, en het stuk zonder persing door de nauwe passage van de op malkanderen drukkende sware rollen door gedreven wordt."

02-03-1651 / 10-12-1685 Testament: Van Kempen, Marthen Henricks (borgers van Amersfoort) Zij
prelegateren aan hun oudste zoon, Cornelis van Kempen, clederen, linnen etc. als tot hun lijve behoort + 25
gulden en zij willen dat hij `van 't recht als oudste afstand doet. Tevens prelegateren zij aan deze zoon hun
portie in de Calandermolen alhier, hun door het overlijden van Henrick Martens van Kempen, zijn vader zaliger, aangekomen, mits Cornelis voor de gemene deling 50 gulden inbrengt. Zij prelegateren aan hun 2e
zoon, Gerrit van Kempen, indien hij bij hun overlijden nog ongetrouwd is, 400 gulden, hetgeen de andere
getrouwde kinderen ook hebben ontvangen boven hun huwelijksgoed. Verder heeft Gerrit door zijn eigen
koopmanschap de boedel ondersteund met hetgeen hij tot nu toe gewonnen heeft. Daarvoor prelegateren zij hem nog 600 gulden + hun beste bed, peluw, kussens, bedlakens, dekens, slopen, alles van het beste.
Daarboven nog aan Gerrit hun portie in de Calandermolen die zij bij de oprichting van de molen hebben gehad

06-02-1750 / 21-11-1752 Muijs, Jordanus overleden: Boedelscheiding: Amersfoort: huis aan de Cingel;
aandeel in Calandermolen 3 Kinderen erfgenamen: Willem -, Geertje - en Dina Muijs Echtgenoot: Spoor, Maria
1801 Obligatie van D. Vroom, N.C. Kolff en J. van Raalt als directeuren van de kalandermolen aan Jan
Moesberg, groot 399 gulden, 1798, met aantekening van kwitering

12-01-1801 / 14-08-1818 Montauban, Johanna (rentenierster) Overleden: 09-03-1818, Gorinchem lw
Verkoop: 14-08-1818 Amersfoort: de Kalandermolen met huis op de Cingel (Breul 224) Echtgenoot: ongehuwd
31-10-1834 / 24-01-1835 Van Loevezijn, Gerrit Corneliszoon Overleden:14-10-1834, Amersfoort lw (Koesteeg: Breul 170) Overleden echtgenoot: 03-02-1825, Amersfoort lw

24-01-1835 1746 Verkoop: (gebouw aan Singel genaamd de Kalandermolen: Breul 224) Echtgenoot:
(wed. van:) Busselaar, Geertruida