Molen Vicariemolen, Weerselo

Weerselo, Overijssel

buurtschap Het Stift, Vicarieweg 3
Dinkelland, Overijssel
Twente
Weerselo B (6) 1005 Jan Bolk, kastelein

geschiedenis
De Vicariemolen stond oostelijk van het Stift aan de oude Bisschopsstraat, tegenover de boerderij van Ter Keurs. Het was een rosmolen met een bovenrad, waar het paard dus onder liep. De kracht werd door een horizontale as overgebracht naar de deel van de boerderij. Er waren vier molenstenen die rondliepen, kruisvormig, gebruikt als graanmolen en er was ook een builmolen voor boekweit.

De molen dateerde uit het midden van de negentiende eeuw, en werd in de oorlogsjaren 1940-1945 nog gebruikt. Bij Ter Keurs ligt nog een molensteen, een andere steen is bij zijn broer open haard geworden en veearts Nijzen heeft indertijd ook een steen gekocht van Ter Keurs.

Bron: Molens in Dulder, art. gebaseerd op lezing door André Hottenhuis, sept. 2002, samenvatting in 2003-85 lente 2003, Vereniging Heemkunde voormalige Gemeente Weerselo.