Molen Hele polderken, Waarland

Waarland, Noord-Holland

aan de westzijde van de vaarsloot tussen 't Waartje en de Schaapskuilmeer
Schagen, Noord-Holland
Geestmerambacht

verplaatst ?
geschiedenis
Op de kaart van Dirk Gerritsz Langedijk uit 1631 staat aan de vaarsloot tussen 't Waartje en de nog niet droog gemaakte Schaapskuilmeer een wipmolen aangegeven.
Op de kaart van Johannes Dou uit 1651/1654 staat de molen ook, en wel met de vermelding Hele polderken. De Schaapskuil is op deze kaart wel droog.
De locatie zal ongeveer op het latere perceel F150 hebben gelegen.

Uit de kaart van het Hoogheemraadschap uit 1745 van Jan Jansz. Dou, Coenraet Decker en Abraham Deur, en uit de kaart van De Leth uit 1730, blijkt dat de vaarsloot toen kennelijk aan de zuidzijde was afgedamd en het poldertje met het oostelijk aansluitende oude land was verenigd tot de (latere) Nieuwepolder. Daartoe moet de molen naar de nieuwe polderrand verplaatst zijn, bij de schutsluis. Aan de noordzijde was de vaarsloot niet afgedamd, maar sloot hij aan op de ringdijk van de Schaapskuil.