Molen Ros-oliemolen van Martinus van Gemert, Gemert

Gemert, Noord-Brabant

Nieuwstraat o.z.
Gemert-Bakel, Noord-Brabant
De Peel
Gemert L (1) 87 De Erfgen. Martinus van Gemert

geschiedenis
De ros-oliemolen was in 1832 eigendom van de erfgenamen van Martinus van Gemert. Deze verkochten de molen aan Gerardus Josephus Coovelt, rentenier, wonende te Helmond. Gerardus Josephus was gehuwd met Maria Anna Bots. Na zijn dood werden de weduwe en de kinderen eigenaars.

De oliemolen was gevestigd in een huis en schuur. Op 3 mei 1876 verkochten Franciscus Wilhelmus van den Dungen, kantonrechter, wonende te Deurne, gehuwd met Aldegonda Helena Hubertha Maria Coovels, Petronella Josephina Amanda Henrica Coovels, zonder beroep, wonende te Helmond, Paulina Maria Bartholomea Coovels, zonder beroep, wonende te Helmond en Petrus Johannes Coovels, fabrikant, wonende te Helmond, allen kinderen van Gerardus Josephus Coovelt, via notaris Mathias Gerardus van Kemenade te Gemert het huis met bijhorende getimmerten en de daarbij horende oliemolen aan Alphonsus Hermanus Reinier Albers, goudsmid, wonende te Gemert.

In dienstjaar 1884 verbouwde Alphonsus Hermanus Reinier Albers het bedrijf tot een boterfabriek, pakhuis en erf. Bij de verbouwing werd de oliemolen gesloopt.

Tekst: Arnout van Erp, 4 juli 2016.

Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant, 10-12-1869

Uit de hand te huur
een druk beklante, in goeden staat zijnde
ROS OLIEMOLEN met STAL EN WONING
gunstig gelegen in de volkrijke gemeente Gemert, in de Nieuwstraat, met of zonder eenige digt bij gelegen perceelen Bouw- en Weiland.
Er is daarenboven gelegenheid tevens te Huren eene schoone goed ingerigte, gunstig ter nering staande huizing, gelegen langs de Straat, vlak bij den gezegden Oliemolen. Om nadere inlichtingen vervoege men zich in persoon of met franco Brieven bij den Notaris van Kemenade, te Gemert.