Molen Brouwerij De Drie Kruisen, Den Haag

Den Haag, Zuid-Holland

's-Gravenhage
Haaglanden
's-Gravenhage K (1) 122 Henricus Lucas Maarschalk, azijnmaker, en Consorten

verstoomd
geschiedenis

De brouwerij werd in 1686 opgericht door de Bredase brouwerszoon Adriaen van Overveldt en Jacobus Schriek onder de naam 'Het wapen van Breda'. Omdat die naam niet aansloeg in Den Haag werd hij gewijzigd in 'De Drie Kruisen', naar de andreaskruisen in het stadswapen van Breda. Het merk op de biertonnen kon hetzelfde blijven.

Het complex bestond uit een rosmolen, een kuiperij, een mouterij, kelders, zolder en stalling.

In 1837 werd de brouwerij 'De Drie Kruisen' gekocht door Charles Daniƫl Heldewier.

Later was A. van Rijn eigenaar, hij verkocht het bedrijf op 14 december 1889 aan zijn twee zoons die het met meer en minder succes draaiende hielden door pilsener, stout bier en lager 1 en 2 te maken. Zij adverteerden toen als 'Stoombierbrouwerij en Azijnmakerij van A. van Rijn en zoon', 'De Drie Kruisen' en 'De Ooijevaar', de rosmolen zal toen dus wel zijn verdwenen. Met een aantal anderen zetten ze in 1898 het bedrijf om in de naamloze vennootschap genaamd 'Stoombierbrouwerij en IJsfabriek De Drie Kruisen'.

Na klachten van omwonenden over vocht, kakkerlakken en petroleumgeur ging het bedrijf op 20 februari 1911 failliet. De opstallen werden op 13 maart van dat jaar geveild en kwamen via de Delibrouwerij later in handen van Heineken.

Bron: Het huis Assendelftstraat 14, art. in Die Haghe jaarboek 2003, pag. 130 & 134.
Verzameling H. van der Kaay.