Molen van Westkerke, Westkerke

Westkerke, Zeeland

Molen van Westkerke

Westkerke
Tholen, Zeeland
Tholen

geschiedenis
Evenals het Hooge huys is de molen in 1327 door de graaf verkocht. Vermoedelijk was deze molen een getijdenwatermolen, welke later plaats heeft moeten maken voor de standerdmolen op de St-Andriaansdijk tegenover de Westkerkseweg.
In 1574 was er een geschil tussen Pier en Roel, beide molenaars. Een schepenakte van Scherpenisse vermeldt dan dat de laatste de gouden kroon moet betalen welke op de molen van Westkerke is gezet. Vermoedelijk ging dit verschil over de versiering. Een reden voor het teniet gaan van deze molen na 1700 zal de positie van de korenmolen te Scherpenisse zijn geweest, welke makkelijk bereikbaar was voor de afnemers in het grote dorp. Ook de bakkers waren hier gevestigd. Eveneens zal hebben meegespeeld de maalplicht van de bewoners van Scherpenisse, waar door deze gedwongen waren het koren op de molen van hun heer te laten malen. Zo wordt in 1681 aan Pieter van Marct, molenaar te Westkerke die rond 1677 de molen te Scherpenisse pachtte, door de magistraat te Scherpenisse verboden aldaar meel te verkopen en moet hij zijn balans en de gewichten binnen 24 uur weghalen. In 1701 werd de molen nog verhuurd, doch voor 1737 was deze geheel vervallen en onbruikbaar. Als zodanig wordt hij nog in 1751 vermeld.

Bron: Descendants of Adriaen Joosten FEIJTEL.

De locatie is slechts een gissing gebaseerd op de beschrijving.