Molen van Malden, Malden

Malden, Gelderland

Molen van Malden

Malden
Heumen, Gelderland
Land van Maas en Waal, Rijk van Nijmegen

geschiedenis
In het Oudarchief van Nijmegen bevinden zich enige verkoopakten waarin naar een korenmolen in Malden wordt verwezen. In 1521 was sprake van "die gemeynstraet daer die Moelentoorn plech toe staen" en "den Moelendyck". In 1547 wordt een hofstede "Den Moelendyck" vermeld, tegenover het koor van de kerk.

De molen stond ergens bij de hoek van het huidige noordelijke voetpad naar de school Toermalijn. Kadastraal was het molenperceel bekend onder no. 1209. Het oude weggetje naast het huis van Zwart Wimke (Wim Janssen) was de oude Molendijk die op een weg uitkwam waar nu ongeveer de Schoolstraat ligt.

In de oude regesten komt de molen nog voor van 1631 t/m 1735. Het is aannemelijk dat het een standerdmolen betrof.

Bron: De oudste molen van Malden, art. door Ton Niekus in Contactblad van de Stichting Heemkunde Malden. Jaargang 9 (2008 ) nummer 1. Verzameling H. van der Kaay.

De locatie is geschat op basis van de beschrijving.