Molen (watermolen), Waskemeer/ Waskemar

Waskemeer/ Waskemar, Fryslân

weidemolen

Waskemeer/ Waskemar
Fries voorkeurspelling
Ooststellingwerf, Fryslân

geschiedenis

Rond het huidige Waskemeer stonden midden jaren twintig van de vorige eeuw nog vier molens, zoals aangegeven op de top. kaart van 1926. Volgens het kadaster (netteplans) bestond geen van deze molens al in 1887 en de top. kaart uitgave 1909 (herzien 1904) vermeldt ze evenmin: kennelijk hebben ze allemaal maar een kort bestaan gekend.

Er stond ook een spinnekop. Daarvan werd de “beste as, rad en schroef en verdere deelen” te koop aangeboden via Hendriekus Pops in Haulerwijk. Eigenaar was IJbele van Wijk te Oosterwolde (Nieuwsblad van Friesland 30 juni 1925). Dat zal één van de beide met “WrM” aangeduide molens zijn.
Het Nieuwsblad van Friesland vermeldde op 22 maart 1933 dat J. v.d. Berg te Haulerwijk op zoek was naar een gebruikte windmotor, dat zou deze kunnen zijn.

D. Bunskoeke, 10 feb. 2013.