Molen De Nijje Meule / Nijemuellen, Venray

Venray, Limburg

in de Spurkt
Loobeek
Venray, Limburg
Noord-Limburg

geschiedenis
Op de Loobeek bij Venray lagen twee volmolens, waarschijnlijk particuliere molens in bezit van het gilde. De jongste stond stroomafwaarts van waar de beek de Overloonseweg kruist. In de weilanden achter het voormalige café Swinkels ligt een moerasbos, dat is ooit de bergvijver geweest van de volmolen. Ter onderscheiding met de molen aan de Broekweg heette hij de Níjje Meule; kennelijk wilde men geen verwarring met de oude. De molens moeten dus een tijdlang tegelijk bestaan hebben, in 1628 worden ze beide genoemd.

In 1729 komt de molen nog voor in een verkoopakte van een hooipas, er zijn ook enkele andere vermeldingen bekend.

In het begin van de twintigste eeuw was de veldnaam Volmeule op beide plekken nog bekend, en kon de plek van de nieuwe molen nog worden aangewezen vanwege het voorkomen van planten, die van kalk houden, zoals met name de maretak. Er zat dus nog wat afbraakpuin op de plek langs de beekoever. Bij de normalisatie van de beek zijn van de nieuwe molen puinresten en een aantal zeer harde balken en palen gevonden in een kolk, waar het water werd omgeleid.

Bron: Het Venrayse gildewezen, Koos Swinkels, in Meerjarenbeleidsplan Boerenschans Volmolen Venray, Stichting De Rooyse Schans, 2011.

Op de kadasterkaart 1811-1832 staat hier nog Nieuwe Molen aangegeven, de locatie is een gissing.