Molen Grutterij van Nicolaas Taverne, Noordwijk

Noordwijk, Zuid-Holland

grutmolen

Noordwijk
Voorstraat 60
Noordwijk F (1) 665a Nicolaas Taverne, grutter

geschiedenis
Op 21 april 1682 werd het pand aan de Voorstraat 60 verkocht: "Een weldoortimmerde huysinge ende erve met een grutterije daarenachteraan staande ...." en "Alle de losse gereetschappen tot de grutterije gebruyct sijnde, uytgesijt de wagen en het paert, dat hij apart innegekoft heeft."

Tot ongeveer 1840 is de grutterij blijven functioneren, toen kwam er een andere bestemming.

Op een oude foto van de woonkamer is een tegeltableau zichtbaar met een afbeelding van een rosmolen en een rijmpje. In 1987 maakte Arien van Waterland uit Edam aan de hand hiervan een uithangbord dat sindsdien aan het pand hangt ter herinnering aan de grutterij.

Bron: Een rosmolen in de Voorstraat, art. door Madeleine van Dijk-Lely in Kernpunten... 6, uitg. Vereniging "De Oude Dorpskern" te Noordwijk.
In 1987 gemaakt uithangbord met afbeelding van de rosmolen en een rijmpje.

Ik BREEK de Boekweyt soo IK KAN

tot NUT en VOEDSEL voor ALLEMAN

Opregte Haarlemsche Courant, 28-07-1838
"Te Noordwijk-Binnen: (VRIJWILLIG) , No. 3. Een ruim , hecht, sterk en weldoortimmerd HUIS en ERVE, waarin de Grutterij van ouds met zeer goed succes is en nog wordt uitgeoefend , voorzien van diverse Kamers en Vertrekken, gedeeltelijk behangen en van Stookplaatsen voorzien; voorts spatieuse Winkel , Paardenstalling en verdere Commoditeiten; staande en gelegen aan de Voorstraat te Noordwijk-Binnen, No. 68. "