Molen (poldermolentje), Oostermeer/ Eastermar

Oostermeer/ Eastermar, Fryslân

Fries voorkeurspelling
Tytsjerksteradiel, Fryslân
Het Witveen

Bron: top. kaart 1919 en 1932. De molen staat niet op de waterstaatskaarten van 1920 en 1948.

Het Nieuwsblad van Friesland van 11 januari 1905 vermeldt dat de watermolen van F. Algra te Witveen “ondersteboven” was gewaaid.
De Leeuwarder Courant van 6 oktober 1919 meldt de verkoop van de zogenaamde “koemelkersbehuizinge” etc. van wijlen Folkert S. Algra. De situering was toen “aan het Oudverlaat dicht bij de brug over de dwarsvaart, op het Witveen onder Oostermeer, alsmede 4 stukken best land, daar tegenaan gelegen en strekkende tot den grintweg op het Witveen”.

Dat lijkt erop te duiden dat in 1905 de noordelijke van de twee molens omwaaide, omdat bij de cluster van huizen daar het voormalige verlaat was gelegen. Wel vreemd dat die nu juist het langste op de top. kaarten voorkomt! Het zou ook kunnen zijn dat de landerijen zuidelijker bij deze boerderij hoorden en dat de zuidelijke molen (Tenbruggencatenummer 06437 d) omwaaide. Die zou den alleen in 1919 ten onrechte op de kaart staan. Een derde mogelijkheid is, dat de molen is hersteld…
Kortom, het is niet zeker welke molen in 1905 omwaaide.
Dick Bunskoeke, 20 januari 2013.