Molen (poldermolentje), Harkema/ De Harkema

Harkema/ De Harkema, Fryslân

Spinnenkop

Harkema/ De Harkema
Achtkarspelen, Fryslân

Spinnenkop

geschiedenis
De molen staat op de kadastrale kaart van 1887 en heeft dan als aanduiding gemeente Drogeham sectie D no. 1652. Gezien de duidelijk vierkante aanduiding zal het een spinnekop zijn geweest.
Op de top. kaart van 1919 staat de molen ook.

Op de top. kaart uitg. 1932 is de molen vervangen door een windmotor. Dit is waarschijnlijk wmdbnr. 445, hoewel die volgens de TK uitg. 1954 even oostelijker, op de hoek van het perceel stond. De waterstaatskaart 1920 geeft dat echter ook als de (nieuwe) plaats van de eerdere windmolen aan.
Omdat de molen oostelijker aangegeven wordt, is aannemelijk dat deze is verplaatst en daarna vervangen werd door de windmotor (die dan op de TK uitg. 1932 verkeerd staat aangegeven). De top. kaart uitg. 1919 geeft dezelfde plaats voor de molen aan als het kadaster in 1887, maar dat kan ook domweg niet verbeterd zijn als de molen in 1919 al op de nieuwe plaats stond.
Dick Bunskoeke, 20 jan. 2013.