Molen (rosmolen), Deventer

Deventer, Overijssel

lijnzaadmolen

Deventer
Roggestraat 18
Salland

geschiedenis

In de Roggestraat 18 is in de vloer een prachtige molensteen te zien met een vierkant gat in het midden. De steen ligt al zo'n 600 jaar op deze plaats, is gebroken en hersteld zoals te zien is op onderstaande afbeelding.
Volgens de bewoner is de steen, zoals hij van een historicus heeft gehoord, uitgehakt in België. De steen is grijs en er schijnen fossielen in de steen te vinden te zijn zoals die ook in het gesteente in België voorkomen.
De steen zou mogelijk gebruikt zijn voor het pletten van lijnzaad. Er hebben vele rosmolens gestaan in Deventer, de steen moet zijn afgedankt, in het pand waar de steen nu ligt te pronken leefde vroeger een smid die de steen gebruikte bij het smeden.
Het is een wonderlijk verhaal, waarschijnlijk is dit de oudste rosmolensteen in de molendatabase.
NSR

trivia

NB De steen is van een rosmolen die waarschijnlijk heel dicht bij deze locatie heeft gestaan. We kunnen dit niet nagaan, maar omdat de steen nog wel waarneembaar is, zijn de coördinaten op deze locatie ingevoerd.