Molen Ghijbmolen, Alkmaar

Alkmaar, Noord-Holland
v

korte karakteristiek

naam
Ghijbmolen
modeltype
Onbekende windmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
16159
oude dbnr.
V16159
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Alkmaar
plaatsaanduiding
op het Nieuweland, Overdiepad oz.
gemeente
Alkmaar, Noord-Holland
streek
Alkmaar
geo positie
X: 111957, Y: 515595
N: 52.62617, O: 4.75151

constructie

modeltype
Onbekende windmolen
krachtbron
wind
functie
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
geschiedenis
278. 1571, januari 22. Bartholomeeus Symensz. en Jacob Adriaensz. Beugel, schepenen in Alcmaer, verklaren dat Thyman Pietersz. en Cornelis Jansz., molenaars, verkocht hebben aan Harman Jansz. Smit, een stuk land in de ban van Alcmaer buiten (op?) het Nyeuwelant, genaamd de Ghijbweydt, belend ten westen de grote molen, ten noorden de Keetweydt, ten oosten de Ghijbmolen, ten zuiden de dijk, met de hele sloot tussen de dijk en het voornoemde land en met recht van overpad over de Grotemolenwerf, stellende ten onderpand hun molen, genaamd die Ghijb, gelegen buiten opt Nyeuwelant, belend ten zuiden de dijk, ten noorden de Keetweydt, ten westen de Grootemolen, voor welke verkoop Maerten Aeriansz. Molenaar en Cornelis Gerritsz. Backer zich borg gesteld hebben, verbindende eerstgenoemde zijn halve molen buiten de Vriesschepoort, belend ten westen de nieuwe vaart naar Petten, ten oosten de dijk, terwijl de tweede verbonden heeft zijn huis en erve in de Coeltuyn, belend ten zuiden de weduwe van Arys Dircxsz. Schoenmaker, ten noorden Jan Boonenhuys. Met 2 zegels. Inv. nr. 1600.
Bron: Inventaris stadsarchief Alkmaar 1254-1815, deel 2. Regestenlijst 1254-1810.

De molen staat met twee andere op het Nieuwland aangegeven op de kaart van Jacob van Deventer uit ca. 1560.
Na de aanleg van de vestingwerken rond 1573 staan de molens niet meer op de kaart van Cornelis Drebbel uit 1597.

aanvullingen

trivia
De coördinaten zijn gegist/geschat naar de beschrijving en de kaart van Van Deventer uit ca. 1560.

-----
RAA
Reg.nr. 208. 1557, januari 12. Pieter Claesz. Kannemaker en Jan Jansz. Steenhuys, schepenen in Alcmaer, verklaren dat Broeder Dirck Garbrantsz., prior van de regulieren buiten Haarlem, en Baert Tymensz. van Egmont uyt Zee, verkocht hebben aan de stad Alcmaer, een stukje aangewas, gelegen tussen de uiterste korenmolen van het Nyeuwelant en de kalkoven van Pieter Claesz. Kannemaker, belend ten noorden de Voormeer, ten zuiden de gemene weg of dijk, onder voorwaarde, dat de stad een sloot van 6 voeten wijd zal maken tussen de dijk en het voornoemde land. Met 2 zegels.

Hiermee is de functie van deze uiterste molen op de kaart van Van Deventer gegeven. De kalkoven van Pieter Claesz is overigens weergegeven op tekening RAA PR 1005051.