Molen De Vlijt, Westzaan

Westzaan, Noord-Holland

Molen 16133 De Vlijt (Westzaan)
deel van onderstaande foto

Westzaan
achter J.J. Allanstraat 86, Rogge(bloem)sloot n.z., t/o De Veldbloem

geschiedenis
Het molentje van de foto stond in Westzaan, een wipmolen die de naam De Vlijt zou hebben gedragen. Dit is een foto van ca. 1925, toen het nog op een eerdere schuur stond.

Enkele jaren later is het verplaatst op hetzelfde erf naar een grotere schuur, meer naar het zuiden, aan de sloot. Het stond achter J.J. Allanstraat 86, ten noorden van de Roggebloemsloot of Roggesloot, gelijk ten noorden van mosterdmolen De Veldbloem, die weer ten zuiden van die sloot stond. Het molentje was eigendom van Jan Sol Klaaszoon (1892-1974) en in gebruik als slijpmolen en biksteenmolen, mede door zijn zoon Cornelis Sol (1917) die rechts op de foto staat.

Het molentje is waarschijnlijk reeds voor de Tweede Wereldoorlog weer verdwenen. De tweede schuur staat er nog steeds, echter zeer bouwvallig.

Arnold Sol, 28 sept. 2012.

trivia
Andere foto's van de molen bevinden zich in de beeldbank van De Zaansche Molen, klik door via Allemolens.nl.