Molen De Grutterij, Lenthe

Lenthe, Overijssel

In de achtergevel bevindt zich een gevelsteen van

.
(Van der Vegt 1858)

restant
geschiedenis

Bij de boerderij van Ab Kooiker staat nog een aanbouw die de “Grutterij” wordt genoemd, en daarna lang in gebruik geweest is als paarde-karnmolen, een ruimte waarin een paard de molen rond draaide door rondjes te lopen, en de karn zodoende in beweging hield. Later is de karn vervangen door een mechaniek dat de hakselmolen op de deel aandreef. Volgens Ab klopt het dat de gehele familie werkzaam was in het molenbedrijf en aanverwante aktiviteiten. Alle boerderijen aan dit gedeelte van de Molenhoekweg behoorden namelijk tot de familie Van der Vegt.

De boerderij van Kooiker is de boerderij waar alles mogelijk begon: de famie Van der Vegt, de Lenther molen en van hieruit de uitbreiding van het molenaarsbedrijf. De ouders van Ab en Be Kooiker waren Berendina van der Vegt en Albertus Kooiker. Herinneringen aan de rijke historie zijn nog de oude molensteen en de “Grutterij” die er nog gedeeltelijk staat, maar ook de oude boerderijen die allemaal behoren bij zo'n rijke familiegeschiedenis.

Bron: Uut de olde deuze: Molen in Lenthe, Annemieke, 13 nov. 2011.