Molen Polder het Munnikenland van Westmaas, Westmaas

Westmaas, Zuid-Holland

Polder het Munnikenland van Westmaas

Westmaas
Hoeksche Waard, Zuid-Holland
Hoekse Waard

geschiedenis
Langs de zuidelijke oever van de Maas en ten westen van de al voor de St.-Elisabethsvloed van 1421 ingedijkte St.Anthonypolder werd in hetzelfde jaar waarin ook de polders 'Mijnsheerenland van Moerkerken' en 'Het Oudeland van Puttershoek en Maasdam' werden ingedijkt (1439), het 'Munnikenland van Westmaas' tot een begaanbaar land gemaakt.
Dat wat nu het 'Munnikenland van Westmaas' is, werd door monniken van het Karthuizer klooster nabij Utrecht door een dijk omgeven.
Zij hadden deze gronden, met uitzondering van de heerlijkheidsrechten, ontvangen uit handen van een der heren van Strijen, Zweder van Gaesbeek, die ook de stichter van het klooster was.
Nog steeds houdt de naam van deze polder de herinnering daaraan levend.
De totale oppervlakte van de polder binnen zijn grenzen is ca 211 ha, waarvan 175 ha polderland en 35 ha boezemland.
De molen stond aan de Munnikenkade en sloeg uit op de boezem van de Binnenbedijkte Maas. Nadat deze molen in 1764 is verbrand, werd opvolgerin hetzelfde jaar herbouwd.

De coördinaten zijn overgenomen van de opvolger van deze molen.