Molen Moutmolen van brouwerij De Osch, Dordrecht

Dordrecht, Zuid-Holland

moutmolen

Dordrecht
tegenover de Kleine Kraan in de Wijnstraat
Eiland van Dordrecht

geschiedenis
Op 13 oktober 1628 verkoopt Jan Mathijsz. Balen, brouwer en burger van Dordrecht, aan Abraham Cotermans een huis, brouwerij, rosmolen, brouwerij en alle bedsteden, die in het huis staan en alle overige toebehoren en gereedschappen, maar met uitzondering van de brandewijnketels.
De brouwerij is genaamd "de Osch" en staat tegenover de Kleine Kraan [in de Wijnstraat] tussen het huis van mr. Coenraet Ruijs en dat van Evert Willemsz. Prins. Het huis en brouwerij etc. zijn belast met een rentebrief van 4000 gl., die de erfgenamen van Cornelis Jansz. Both daar op sprekende hebben en die koper te zijnen laste neemt.

Bron: ORA Dordrecht inv. 767, f. 42

Matthijs Jansz. Balen was de oudste zoon van Jan (Johan) Balen Matthijsz., brouwer, burger van Dordrecht, eigenaar van een huis, brouwerij en mouterij genaamd "De Osch" tegenover de Kleine Kraan in de Wijnstraat, en van Elizabeth van Bokstaal Karelsdochter. Balen zou touwverkoper te Dordrecht geweest zijn.

De coördinaten zijn geschat ingevoerd, de exacte locatie is niet na te gaan.