Molen De Leidsche Stoomgrutterij, Delft

Delft, Zuid-Holland

Delft
Delft C (1) 285 Cornelis van der Wal, grutter

vanaf 1899 op stoomkracht
1899 op stoomkracht
geschiedenis

01-01-1640: Op 1 januari 1640 koopt Cornelis Thomasz Craen een huis en erve aan de Turfmarkt. In twee notariele akten van 1759 wordt hij beschreven als gorter.

Tussen 1667 en 1668 betaalt hij, als gorter, kadegeld voor een pand aan de Nieuwen Langendijck Noortsijde. Hij overlijdt kinderloos in 1673, waarna de grutmolen in handen komt van Mattheus Gevertsz. Hij wordt opgevolgd door Jan van der Kloot de Jonge. Zijn vader, Jan van der Kloot de Oude, was kunstschilder, plateelschilder en hoofdman van het St. Lucasgilde in Delft.

24-08-1735: Op 24 augustus 1735 huurt Jan van der Kloot, meestergrutter, van Adriaan Maas, rentmeester van de Domeinen van IJsselsteijn en secretaris der stad Oudewater, vertegenwoordiger van de Heer Geerlagh Fredrick van der Cappelle, een weiland ten oosten van de stad Delft.

27-03-1745: Op 27 maart 1745 laat hij een notariele akte opmaken waarin staat dat "Jan van der Kloot de Jonge, staande op sijn vertrek omme in qualiteit als bottelier voor het ship IJda voor de Kamer van de Oostindische Compagnie alhier eerstdaags te varen na Nederlands India...Ende sijn vader, Jan van der Kloot den Ouden, meesterkunstschilder als borg en medeprincipaal woonende de comparanten beijde binnen deese Stad mij Notaris bekend". Uiteindelijk gaat deze reis voor de Verenigde Oostindische Compagnie niet door, want op 28 maart 1745 overlijdt zijn vrouw Jannetje van der Bijl. Op 20 april 1744 werd Pieter van Dulk, geboren te Leijden, en Sara van Pelt, mede geboren aldaar, echtelieden, laatst gewoond hebbende in 's Gravenhage, met een kind, toegelaten in Delft. Zij nemen de grutmolen over, maar in 1748 vertrekken ze naar Rijswijk.

30-03-1761: De volgende eigenaar is Adam de Lange, geboren in 1736 te Den Haag, die op 30 maart 1761 toestemming krijgt om in Delft te wonen. In 1762 krijgt hij een vergunning als zout- en zeep-kramer in Delft In 1769 wordt hij officieel ingeschreven als poorter van Delft en krijgt in 1770 toestemming om thee en koffie te mogen verkopen. Bovendien krijgt hij in 1771 een vergunning om in steenkolen te handelen.

1783: In 1783 is hij één van de Delftse grutters die de Alkmaarse grutmolen uitkopen. In 1791 krijgt Adam de Lange toestemming voor het plaatsen van een spoelingbak voor zijn branderij aan de oostzijde van de Koornmarkt voor een jaarlijks bedrag van 8 stuivers. Hij overlijdt in 1813. Cornelis van Wall, geboren in Gorinchem in 1801, grutter, trouwde in 1822 met Neeltje van Willigen, geboren in Boskoop in 1799. Zij zijn de volgende eigenaren van de grutterij.

1837: Rond 1837 komt de grutterij in handen van Cornelis Straathof, geboren in 1816 te Alkemade.

1890: Na het overlijden van Cornelis Straathof in 1890 neemt zijn zoon Petrus Theodorus Straatman de grutterij over. Een jaar later trouwde hij in Zoetermeer met Alida Adriana Wilhelmina Pieterse. Zijn zus Cornelia Maria Straathof trouwde in 1890 met Adriaan Verhoeff. Hij is de zoon van de meestergrutter Petrus Verhoeff in Zoetermeer.

01-02-1899: Zijn neef Petrus Laurentius (P.L.), geboren in 1878 te Zoetermeer, neemt in 1899 de grutterswinkel over na het overlijden van Petrus Theodorus Straathof. Zijn weduwe Alida Straathof-Pieterse plaatst een advertentie in de Delftsche Courant van 1 februari 1899 waarin staat: "Ondergeteekende geeft bij deze kennis, dat zij de zaak, van ouds genaamd „De Leidsche Stoomgrutterij," met annexe Handel in Granen, Peulvruchten, Mesting, enz. door wijlen haar Echtgenoot en diens Vader, gedurende ruim 60 jaren gedreven, met 1 Februari HEEFT OVERGEDAAN aan den Heer P. L. VERHOEFF Lsn. Dankend voor de begunstiging mij steeds betoond, beveel ik mijn opvolger beleefd aan Weduwe P. STRAATHOF— Pieterse, Delft, 28 Januari 1899" met eronder een tweede advertentie: "Mij refereerende aan bovenstaande advertentie, beveel ik mij, onder belofte van accurate bediening, beleefd in uwe gunst aan. P. L. VERHOEFF Leonarduszn. Delft, 28 Januari 1899.

Informatie van Anton Bom, 23-02-2024

Houten relief in de vorm van rosmolen boven de deur.

Een foto van de gevelversiering boven de deur van graanhandelaar en grutter P.L. Verhoeff Lz aan de Brabantse Turfmarkt 87 is ook te vinden in het Stadsarchief van Delft, Beeldbank, objectnummer 63527. Deze foto laat ook de naam P.L. Verhoeff zien. In 1959 overlijdt P.L.Verhoeff.