Molen (loodwitrosmolen), Rotterdam

(loodwitrosmolen)
loodwitmolen

Rotterdam
aan de Houtlaan op het Wester Bolwerk
Rotterdam-bij de Wester Nieuwe Hoofdpoort

geschiedenis
De loodwitrosmolen stond aan de tegenwoordige Houtlaan, ene Quirijn de Visser had daar een stukje grond in erfpacht waar hij een 'fabriek' met daarin een 'asijnmakerije, een verfwasserie, een loodwitmakerie ende een potloodmolen' vestigde.

Dit bedrijf hield stand tot 1763. Andries de Visser verkocht de 'asijnmakerij genaemt Het Vissertie, een lootwitmakerij, een potloodmoolen en een drooglootwitmolen' aan Hendrik van den Bergh, die er een houtkoperij in vestigde.

NB.
nog niet zeker is of onderstaande advertentie bij deze molen behoord, maar het is wel aannemelijk. de Red, NSR

Rotterdamsche courant, 02-02-1815
Door sterfgeval UIT DE HAND TE KOOP,
op aanneemlyke Conditien, om terstond te kunnen aanvaarden , 4
een spatieus HUIS, voorzien van onderscheidene meest behangen Kamers, ruime Keuken, welbeplante en aangename TUIN , met Steece Persik- en Druivenkasten voorzien , benevens een ruim Tuinhuis, staande en gelegen aan, en uitsigt hebbende over de Rivier de Maas, even buiten de Stad Rotterdam.
Benevens nog eene ruime WERF, waarop een groote Steene Pakhuis. Lootsen en verder Getimmerte , waarin een Tras- Paarden-Molen en Molens tot het malen van Loodwit, Kryt, Verfwaren enz. alle annex den anderen en van agteren uitkomende aan het Water,waarin sedert verscheidene Jaren de Negotie in Kalk, Tras, Steen, Pannen enz. , met veel succes gedreven is en nog gecontinueerd word ; hetwelk zeer gemaklyk van daar te water kan worden af en aangevoerd.
Te reviagen by Rs. UYTDENBROEC.K , Mr. Metzelaar, op de Nieuwehaven, M, 337 en 369, te Rotterdam. Brieven franco.

trivia
NB De coördinaten zijn ingevoerd bij benadering, de molen stond op een bolwerk. Na 1672 zijn er nieuwe vestingwerken aangelegd.