Molen Rietkoog, Lutje Schardam

Lutje Schardam, Noord-Holland

Edam-Volendam, Noord-Holland
De Wester Koggen

Weidemolen
scheprad

geschiedenis
De Rietkoog heeft in vroeger jaren deel uitgemaakt van Drechterland, wiens dijk ook de landen omvatte, thans in dit poldertje gelegen. Na een doorbraak, die vermoedelijk in de achttiende eeuw heeft plaatsgehad, is de Drechterlandse dijk achterwaarts gelegd, met vrijlating van een uitgestrekt voorland tussen Lutjeschardam en de Berkhouter sluis. Dit voorland, later bedijkt, is echter in grootte zeer verminderd.

“De bemaling geschied door een in 1891 geplaatst schepradmolentje van 4.40 M. vlucht, met een duiker van 9 M. lengte, waarvan de slagdrempel ligt op 2 M. – AP. Rond de molenkolk is een kade aangelegd van 190 M. lengte”.

In 1936 werd de polder van 22 ha bemalen door een motorvijzelgemaaltje aan de Klamdijk.

Bronnen:
- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", tweede uitgaaf, Jhr. Mr. J.W.M. Schorer, 1894, blz. 101.
- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", derde uitgaaf, D. Kooiman, 1936.