- naam
- Molen van Detmer Hubbeling
- modeltype
- Kantige molen, stellingmolen
- functie
- korenmolen, oliemolen
- bouwjaar
- verdwenen
- toestand
- verdwenen
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Ten Bruggencate-nr.
- 15694
- oude dbnr.
- V1572
- Meest recente aanpassing
- | Algehele revisie gegevens
Molen van Detmer Hubbeling, Spijkerboor
Spijkerboor, Drenthe
v
locatie
- plaats
-
Spijkerboor
- plaatsaanduiding
- aan de Westzijde van de Hoofdweg
- gemeente
- Aa en Hunze, Drenthe
- streek
- Hondsrug
- geo positie
-
X: 247276, Y: 566444N: 53.07691, O: 6.76419
constructie
verwijzingen
- allemolens.nl
- Kijk op allemolens.nl voor historische foto's en documenten van deze molen
- inventarisnummer
- 018 Molens in Drenthe
geschiedenis
- toestand
- verdwenen
- bouwjaar
- verdwenen
-
verbrand
- geschiedenis
-
In 1850 werd er een tweede molen gebouwd zie TBnr 00679 . Eigenaar van deze tweede molen werd de oudste zoon van Boelem Hubbeling die eveneens de naam Detmer droeg. In 1856 kwam er hier een stoommachine, de eerste in deze provincie.
26-11-1857: Provinciale Drentsche en Asser courant
Annerveensch Kanaal, 23 Nov. In den verloopen nacht is de voor eenige jaren nieuw getimmerde rogge- en pelmolen van den heer Hubbeling te Spijkerboor , totaal afgebrand. Schoon de oorzaak van dien brand onbekend is, schrijft men die echter aan kwaadwilligheid toe. De molen is tegen brandschade verzekerd.
31-07-1858: Provinciale Drentsche en Asser courant
Ingetrokken concessiën en vervallen fabrieken. Concessiën zijn door ons niet ingetrokken. De katoenweverij te Smilde echter is in den loop des jaars vervallen, benevens eene steenbakkerij te Weerdinge , gemeente Emmen, terwijl een koren- en pelmolen te Spijkerboor, gemeente Anlo, door brand is vernield , en niet weder opgebouwd.
De molen van Detmer Hubbeling werd waarschijnlijk kort daarna, maar in ieder geval voor 1875 afgebroken.26-06-1875: Provinciale Drentsche en Asser courant,
“De belangrijke geschiedenis van het ontstaan en ontwikkeling dier koloniën mag ons niet langer bezighouden, want ginds ligt Spijkerboor in een klein boschaadje, een groepje huizen, een flinke korenmolen, die op een zijner wieken de Nederlandsche vlag draagt en die daar vrolijk doet
wapperen, een stoom-oliemolen die zijn schoorsteen van verre doet zien en een herberg die op deze dag het centrum was in en om ’t welk zich alles bewoog.”
De genoemde korenmolen moet de latere molen van Glas zijn. zie TBnr 00679.Een andere windmolen wordt niet genoemd, dus de molen van Detmer Hubbeling was in 1875 al verdwenen.
Detmer Hubbeling was erg trots op zijn molen, hij liet deze zelfs op een pijpekop vereeuwigen. Waarschijnlijk is dit de enige afbeelding van de molen die maar zo kort in Spjkerboor heeft gestaan.
Bron: Stellingnieuws nr.28, mei 1994, M. Noordhoek.
jnjv
aanvullingen
- trivia
NB. Volgens het artikel in Stellingnieuws met als bron het boek ´Drents daip blif altied stromen´ zou de molen in november 1857 afgebrand zijn, volgens de documentatie van Blaauw brandde de molen niet af maar werd de molen, wellicht omwille van mechanisatie, in ieder geval voor 1900, afgebroken.
draag zelf bij
- foto's
- foto's insturen