Molen Bloemendaalsche Polder, Klundert

Klundert, Noord-Brabant

Klundert
aan het einde van de Bloemendaalsche Kreek
Moerdijk, Noord-Brabant
De Westhoek

geschiedenis
De polder liet zijn water eerst op natuurlijke wijze aflopen op de Mark, "doch de verlamming dier rivier maakte het stellen van eenen watermolen noodzakelijk". De molen werd in 1736-1737 gebouwd aan de Mark. Johan Dingemans diende wegens de bouw van een windwatermolen voor Bloemendaal en annexe polders en de bouw van een sluis onder de Bloemendaalse dijk en bijbehorende werken een rekening in.

Door verlanding van de Mark was de werking tegen 1786 onvoldoende: "daar dit middel echter mede onvoldoende werd, is die molen in 1786 gesupprimeerd". Bij de Noordschans werd een nieuwe molen gebouwd.

De waterloop was in 1843 nog aanwezig (zichtbaar op de kadasterkaart 1811-1832). Tegenwoordig staat iets oostelijker een modern gemaal.

Bronnen:
- Statistiek Tableau der Polders in Noord-Braband, A. de Geus en E.C.B. van Rappard ('s-Hertogenbosch 1843).
- 1512 Polder Bloemendaal en Bloemendaal en in uitwatering gecombineerde polders, 1576-1845.