Molen Slijpmolen van Roelof van den Berg, Koog aan de Zaan

Koog aan de Zaan, Noord-Holland

slijpmolen

Koog aan de Zaan
in de Dubbele Buurt
Koog a/d Zaan B (1) 282 De Wed. Willem Bakker

geschiedenis
Roelof van den Berg uit Zaandijk verkocht op 16 mei 1782 twee slijpmolens: één in Zaandijk en één in Koog. De eerste stond in Zaandijk aan het Guijtspad (zie Tenbruggencatenummer 15584) op een huis en smederij. Het was een slijp- en draaimolen. Ook de losse gereedschappen werden verkocht aan Geertje Vreedemans, de weduwe van Pieter Warnaar uit Wormerveer. Dit was ongetwijfeld een kleine molen, zoals slijpmolens altijd waren.

Jan Warnaar was smid, want hij kocht op dezelfde dag als Geertje Vreedemans een ‘huis en erf met slijpmolen, sijnde een smederij’ in de Dubbele Buurt in Koog aan de Zaan. Ook hier was Roelof van den Berg de verkoper. Deze smederij en het molentje lagen over de dijksloot en werden ten zuiden belend door Cornelis Pieteersz Root en ten noorden door de verkoper. De prijs was ƒ 3000,-, waarvan Warnaar 2000 gulden contant betaalde en de rest op drie procent rente kreeg.

Deze molen wordt niet vermeld in Duizend Zaanse Molens van Pieter Boorsma.
Ron Couwenhoven, 19 nov. 2011.

NB Het is niet zeker of deze smederij hetzelfde pand was als het kadastrale perceel 282, dat in 1832 als huis, erf en werkplaats te boek staat.