Molen VanderBroekmolen, Maastricht

Maastricht, Limburg

Jeker
Maastricht, Limburg
Zuid-Limburg

verwoest
geschiedenis
Op de plek van de molens van Weustenraad lag voordien een andere molen. De oudste vermelding van de Molen tot Vierthoren is "ende dese moelen is met dese ende andere lasten in erf gegaen Melchior Bosmans Anno 1494 den 23e bris".

In 1556 werd hij herbouwd op de St. Pieteroever, de oorspronkelijke VanderBroekmolen lag waarschijnlijk korter bij het huidige kazerneterrein. In 1574 wordt gemeld: "Joess Theus twelf vaet roggen erfpagts van sijne molen geleghen tot Viertoren" en "Paulus en Joess van den Broeck en hunne consorten seven vaeten roggen erffpagts van eenre moelen geleghen tot Vierthoren-oever die Jecora in den hoeck gaende oever die brugge nae Meyssenbroeck op die regte kant agter Bundesmoele."

In 1579 moet de molen zijn verwoest tijdens de belegering door Parma.

Bron: Maastricht, onbekende molenstad, Bert Lejeune, ca. 1994.